Zkouška sirén zazněla se studentskou performancí

5. květen 2019

V rámci mimořádného projektu Orchestru BERG odvysílala Vltava 5. května přímým přenosem premiéru kompozice Martina Klusáka z pražského Gymnázia Jana Keplera.

Koncept skladby Podhoubí vychází primárně z prostředí, ve kterém je skladba uváděna – na Gymnáziu Jana Keplera v Praze.

Interpretační ansámbl složený ze studentů gymnázia v kombinaci se zvukem sirény dává vzniknout netradiční performance, jejíž koncept reaguje na nedávnou mediálně nepřehlédnutelnou středoškolskou aktivitu pro podporu šetrného přístupu k životnímu prostředí (související mj. S veřejným vystupováním středoškolské studentky Grety Thunberg).

Skladba nemá klasickou notovou partituru, ale řídí se partiturou grafickou

Namísto explicitně řečených tezí tato performance střídá improvizovanou hudbu, která je vlastní středoškolským účastníkům, se zvukem přírodních objektů, sirény a volné deklamované improvizace. Happening upozorňuje na středoškolskou angažovanost související s aktuálními problémy globální ekologie.

Struktura skladby se odvíjí od spontánní účasti studentů Gymnázia Jana Keplera – jejich počtu a preferencí ohledně hudebního projevu a estetiky. Jediným předem daným rysem hudby je idea prolínání mezi zvuky (jakýchkoliv) hudebních nástrojů a zvuky přírodních objektů se zvukem sirény v pozadí. Konkrétní hudební obsah a struktura pak vyrůstají primárně z hudebních a zvukových podnětů, které studenti improvizují v rámci zkoušek. Výběrem a postupnou fixací různých motivů vzniká výsledná podoba skladby, která však do určité míry stále pracuje s improvizovanou situací.

Interpreti (studenti GJK):
Nikola Šolaja – kytara, hlas, kameny
Vítek Jeřábek – kytara, zpěv
Tomáš Jiřička – kytara
Michael Jirkovský – kontrabas
Antonín Švarc – kytara, činel
Jáchym Vanc – trubka
David Stern – saxofon
Líza Peřichová – zpěv
Klára Halašková – zpěv
Františka Keprtová – zpěv

Spontánní účast studentů zformovala ansámbl s instrumentačním složením 4 el. kytary, 2 flétny, trubka, saxofon, kontrabas, činel, zpěv. Studenti posbírali a přinesli různé přírodní objekty vydávající zajímavé zvuky – kameny, šišky, větvičky, listy rostlin, konev s vodou apod. V rámci konceptu skladby improvizovaně prolínáme ze zvuku hudebních nástrojů do plochy s přírodními objekty, v rámci které vynikne i zvuk sirény, a na závěr se opět vrátíme do gradující hudební plochy s nástroji, zpěvem a elektronickými efekty. V některých plochách objeví i deklamovaná slovní improvizace, která velmi volně reaguje na zvolené téma. Se závěrečnou hudební gradací se obsah slov a vět rozlétává do významové šíře a výše, až abstrakce.

Martin Klusák

Název Podhoubí přejímáme podle jednoho z těchto improvizovaných slov, která zazněla v rámci zkoušek. Líbí se nám estetika tohoto slova, stejně tak jako jeho význam, který volným způsobem vystihuje roli angažované středoškolské komunity v rámci společnosti.

Zkouška sirén se koná pravidelně každou první středu v měsíci. Kdo ji ale opravdu poslouchá?
Eva Kesslová, ředitelka Orchestru BERG

Společný projekt Českého rozhlasu Vltava a Orchestru Berg nabízí netradiční zážitek se současnou hudbou.

„Běžně nabízíme projekty určené pro konkrétní místo, někdy i zvukové procházky, kdy účastníky nutíme, aby vnímali svět okolo sebe hlavně ušima a poslouchali to, co běžně nevnímají,“ dodává Eva Kesslová.

Hudba k siréně spojuje tohle všechno. Vznikají nové skladby pro několik hudebníků a sirénu určené k provádění pouze v konkrétním čase, tedy ke zkoušce sirén. Sirénu skladatelé využívají jako další hudební nástroj. Hudba k Siréně je inspirací k poslechu okolního prostředí jako hudební struktury. Siréna je výjimečný zvukový objekt a obecně známým prvkem našeho života. Není původně hudebním nástrojem, ale může se jím stát, což dokazují, neznáme i známé skladby jako např. Symfonie sirén Arsenie Avraamova, nebo Ionization Edgarda Varèse.

„Přál bych si, aby Hudba k Siréně byla takovým vitamínem, impulsem pro uši, který v nás, jako posluchačích, může probudit neortodoxní přemýšlení nad hudbou, povzbudit jiné slyšení,“ uvádí Ladislav Železný, hudební režisér a spolupořadatel projektu.

autoři: Orchestr Berg , Martin Klusák

Související