Zkouška sirén jako umění: První ročník projektu uzavřela „fanfára naruby“ Matouše Hejla

2. prosinec 2019

Schodiště slavného malostranského Gymnázia Jana Nerudy se stalo dějištěm posledního letošního koncertu ke zkoušce sirén. Orchestr BERG a Český rozhlas Vltava tak zakončují první ročník unikátního projektu, který přináší současnou hudbu do netradičních míst a novému publiku. Světová premiéra díla mladého českého skladatele Matouše Hejla zněla jeho gymnaziální alma mater.

Potřebujete inspirativní nadechnutí uprostřed dne? Máte ho mít! Každou první středu v měsíci se můžete v meditaci ponořit do znějící zkoušky sirén. Dá se poslouchat buď jen tak nebo za doprovodu Orchestru BERG, pokaždé s novou skladbou některého z českých skladatelů. Letošní poslední akce cyklu Hudba k siréně představil ve světové premiéře miniaturu teprve třicetiletého Matouše Hejla. Ten znějící sirénu poslouchal jako student na Gymnáziu Jana Nerudy celých pět let, škola má totiž jednu z pražských sirén hned přes ulici.

Čtěte také

Máte to na pražskou Malou Stranu daleko? Pak můžete být při tom prostřednictvím přímého přenosu Českého rozhlasu Vltava, který je partnerem a koproducentem celého projektu. Ačkoliv současná hudba zní v rozhlasovém vysílání obvykle ve večerních až nočních hodinách, toto je jedna z výjimek, díky které ji mohou krátce ochutnat také noví posluchači.