Zdeněk Rotrekl: Světlo přichází potmě. Sugestivní obraz lidských osudů z druhé poloviny 20. století

V jediném Rotreklově románu, Světlo přichází potmě, autor v mnohovrstevnatém, částečně autobiografickém vyprávění, střídavě doplněném o lyrické záznamy snů, citáty, reminiscence, odkazy či dobové dokumenty a protknutém příznačnou barokní imaginací, reflektuje v kulisách města Brna, ale i v československých komunistických vězeních a pracovních táborech historické události a peripetie druhé poloviny dvacátého století. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Igor Bareš
Připravila: Jitka Uhdeová
Režie: Petr Dufek
Natočeno: 2002

Básník, publicista a literární historik Zdeněk Rotrekl (1. 10. 1920, Brno – 9. 6. 2013, tamtéž) neměl lehký život. Za nacistické okupace byl totálně nasazen v Německu, v roce 1945 začal studovat na vysoké škole, v roce 1948 však byl vyloučen ze studia a o rok později odsouzen k trestu smrti. Tento rozsudek byl pak změněn na doživotní vězení. Propuštěn byl až v roce 1962. V období tzv. normalizace se aktivně podílel na nejrůznějších disidentských aktivitách, zvláště při vydávání samizdatových publikací. Patřil k zakládajícím signatářům manifestu Demokracii pro všechny Hnutí za občanskou svobodu (1988).

Román Světlo přichází potmě začal autor psát na začátku roku 2000; podává v něm sugestivní obraz jedinečných lidských osudů, které byly zasaženy všemi tragickými událostmi posledních šedesáti let českých dějin. Kniha vyšla v roce 2001 v brněnském nakl. Atlantis jako druhý díl Spisů Z. Rotrekla a hned v roce 2002 vznikla v Českém rozhlasu z tohoto textu patnáctidílná četba na pokračování.

autor: Jitka Uhdeová
Spustit audio

Související