Zdeněk Rotrekl: Popis pohřbívání mýdla a kostní moučky. Hrozivé zpodobnění rituálu, kterého se účastní ti, kteří přežili holocaust

6. červen 2023

Dne 9. června si připomínáme desetileté výročí úmrtí básníka, spisovatele, esejisty a literárního historika Zdeňka Rotrekla (1. 10. 1920 – 9. 6. 2013). Poslechněte si jeho výjimečně působivou rozhlasovou hru Popis pohřbívání mýdla a kostní moučka, vycházející z textů Starého zákona a evokující rituál, kterého se účastní ti, kteří přežili holocaust. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Stereofonní scénář: Petr Dufek
Elektronická a scénická hudba: Daniel Forró
Zpěv: Kateřina Vaníčková
Osoby a obsazení: Vypravěč (Karel Bartoň), Ten, který je (František Derfler), Kóhelet (Jiří Dušek), Rabín (Jan Zvoník), Šáron (Kateřina Vaníčková), Duše Ábela (Jan Novák), Svržený (Zdeněk Junák), Sedmero Židů (Maxmilián Hornyš, Jiří Brož, Miloš Kročil); Hlasy (Světlana Sedláčková, Věra Zástěrová, Jan Grygar, Ladislav Lakomý, Radim Sasínek)
Dramaturgie: Svatava Růžičková
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Petr Dufek
Natočeno: 1992

Rozhlasová báseň Zdeňka Rotrekla volně tematicky propojuje pasáže ze Starého zákona tak, aby evokovaly dějinné situace židovského národa v průběhu mnoha nastávajících staletí. Velký důraz je zde pochopitelně kladen na historické souvislosti, týkající se 20. století. Bývalý politický vězeň (odsouzen ve vykonstruovaném procesu v roce 1949) a pozdější aktivista v disentu Zdeněk Rotrekl napsal svůj text pro Československý rozhlas v roce 1970. Realizovat dílo režimu nepohodlného autora bylo zakázáno, proto rozhlasová nahrávka vznikla až v době uvolnění po roce 1989.

Báseň, obsahující množství vyhrocených situací, byla díky opulentní hudebně zvukové koláži proměněna v neobvyklý dramatický útvar. Dominantními prvky rozhlasové podoby Rotreklova díla jsou chórické pasáže a civilní přednes veršů, k nimž jdou do kontrastu zvukově experimentální úryvky a působivé vokální zpěvy. Tím vzniká takřka mystická atmosféra, ve které je kladen důraz na emotivnost neobvyklého pohřebního rituálu. 

Spustit audio

Související