Zde tvůj život... Pásmo z raných veršů francouzské básnířky Suzanne Renaudové a jejího českého překladatele, básníka Bohuslava Reynka

28. červen 2021

V letošním roce uplyne 50 let od smrti grafika a básníka Bohuslava Reynka, jehož život byl na jedné straně nesmazatelně spjatý s Petrkovem na Vysočině a současně s francouzskou básnířkou, jeho ženou Suzanne Renaudovou, která léta totality se svým mužem prožila na stejném místě. Ve vltavském Souzvuku budeme ovšem oba umělce číst v dílech z doby těsně před seznámením, jako mladé básníky, překladatele. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Připravila a úvodním slovem opatřila: Lucie Tučková
Účinkují: Helena Dvořáková, Vladimír Javorský
Režie: Markéta Jahodová
Premiéra: 28. 6. 2021

Psal se rok 1923, předchozího června vyšla sbírka v malém regionálním nakladatelství v kraji Vivarais v nákladu 320 kusů. Její název Ta vie est là, v naší, francouzštině tolik vzdálené řeči zní Zde tvůj život a již sám jako by byl předpovědí. Překladatel autorku na podzim roku 1923 navštívil cestou z pouti na La Salettu, získal nejen autorizaci pro český převod, v srdci si odvezl i obraz básnířky s měkce tvarovanou tváří, lemovanou bohatými temnými vlasy, ozvuk jejího hlasu a snad by sám sobě ani nejprve nepřiznal – také tichou naději na brzké nové shledání. Přibližování obou básníků nejprve plynulo v četných dopisech, v nichž se navzájem svěřovali se svými plány, prací, četbou a opatrně i osobními tužbami.

Pásmo z raných veršů francouzské básnířky Suzanne Renaudové a jejího českého překladatele, básníka Bohuslava Reynka, připravila a úvodním slovem opatřila Lucie Tučková.

autor: Lucie Tučková
Spustit audio