Publius Ovidius Naso: Listy heroin. Antické hrdinky píší mužům, kteří je opustili

8. květen 2023

O čem přemýšlely, co prožívaly a co by rády vzkázaly antické hrdinky mužům, které milovaly, a ti je z nejrůznějších důvodů opustili nebo rovnou zradili? Podívejme se na příběhy antických mýtů ne z perspektivy mužů, kteří v nich vyrážejí za dobrodružstvím a válečnou slávou. Ale očima těch, bez kterých by velcí hrdinové často nedosáhli svých úspěchů a vítězství. Premiéru poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Účinkují: Helena Dvořáková, Klára Suchá, Tereza Dočkalová a Kryštof Bartoš
Připravila: Eliška Šolcová
Překlad: Eliška Šolcová
Hudba: Jakub Rataj a Ladislav Reich
Režie: Vít Malota
Premiéra: 8. 5. 2023

Listy heroin jsou ranou básnickou sbírkou starořímského „pěvce lásky“, jak bývá básník Publius Ovidius Naso často nazýván. Představují fiktivní dopisy hrdinek antických mýtů pro muže, od nichž jsou z nejrůznějších důvodů odloučeny. Ovidius tak vytvořil zcela nový a do té doby neznámý literární útvar. Potvrdil tak svou pověst novátora, který rád překračoval hranice a překonával své literární předchůdce.

Sbírku tvoří celkem patnáct samostatných listů. (Později se k nim ještě přidružily tři dvojice dopisů, jejichž pisatelé na sebe reagují.) Mezi autorkami dopisů jsou často postavy známé z antických tragédií nebo eposů – Médeia, Faidra, Pénelopé, Ariadna. Ale také postavy méně známé, jako je třeba první Iásonova manželka, královna Hypsipylé z ostrova Lémnos nebo mladinká thrácká princezna Fyllis, která je zamilovaná do Théseova syna Démofoónta.

autor: Eliška Šolcová
Spustit audio

Související