Záznam koncertu finalistů Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka: Operní hvězdy vycházejí v Karlových Varech

7. leden 2023

Takový je titul na webových stránkách Pěveckého centra Antonína Dvořáka, které je pořadatelem Mezinárodní pěvecké soutěže Antonína Dvořáka. Její 56. ročník se v Karlových Varech uskutečnil v listopadu 2022. Soutěž, která vznikla z poměrně skromného záměru v šedesátých letech, se díky nezměrnému úsilí a obětavosti organizátorů postupně proměňovala a nabývala na významu v tuzemsku i zahraničí. V současnosti patří k předním pěveckým soutěžím v celosvětovém měřítku.

Záznam koncertu finalistů z Městského divadla Karlovy Vary z 10. listopadu 2022
Soutěžící doprovází Karlovarský symfonický orchestr, řídí Jiří Štrunc
Hosty u mikrofonu jsou ředitel soutěže Alois Ježek, předseda poroty Peter Dvorský a absolutní vítěz Robin Červinek
Připravila a slovem provází Dagmar Henžlíková

Prestiž karlovarské soutěže posiluje skutečnost, že jsou s její historií spojena jména řady později proslavených sólistů, kterým laureátské tituly nepochybně pomohly na začátku kariery. Mezinárodnímu pěveckému centru Antonína Dvořáka, které je od roku 2001 v čele s ředitelem Aloisem Ježkem pořadatelem, se podařilo vytvořit ze soutěže mimořádnou hudební i společenskou událost.

Na finálové kolo soutěže se sjíždějí do Karlových Varů šéfové a dramaturgové operních souborů i zástupci orchestrů a festivalů, aby rozhodli o udělení cen svých institucí, kterými jsou angažmá pro konkrétní uměleckou spolupráci. Nabídka příležitostí má pro mladé umělce na počátku kariéry mimořádný význam – je výzvou, obohacením o cenné zkušenosti a krokem do profesionálního uměleckého světa. O ceny se v jednotlivých kategoriích ucházelo přes osm desítek soutěžících.  V početní převaze byli zastoupeni kandidáti z Česka a Slovenska, další soutěžící přijeli z Japonska, Číny, Arménie, Bosny a Hercegoviny, Finska, Litvy, Německa, Polska, Rakouska či USA. 

Čtěte také

Český rozhlas Plzeň realizoval záznam finálového kola kategorií Junior a Opera, které se konalo 10. listopadu v Karlovarském Městském divadle. Mladé pěvce doprovázel Karlovarský symfonický orchestr, dirigentem byl Jiří Štrunc. Ve vysílání uvádíme soutěžní výkony dvaceti mladých pěvců, kteří ve finále přednesli reprezentativní repertoár z české i světové operní tvorby. Mezinárodní porota, které předsedal světoznámý slovenský pěvec Peter Dvorský, přisoudila vítězství v kategorii JUNIOR českým soutěžícím – sopranistce Karolíně Levkové a barytonistovi Radku Martincovi. V kategorii OPERA zvítězili sopranistka Magdalena Urbanowicz z Polska a český barytonista Robin Červinek,  který se stal také absolutním vítězem soutěže.

autor: Dagmar Henžlíková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.