Zavřu oči a vidím obraz. Díky alter egu už vím, jak vypadá život bez obsedantně kompulzivní poruchy, říká malířka Klára Sedlo

2. květen 2023

Z jakých barev sestává jméno Ondřej? A z jakých dny v týdnu? Na tyto otázky dokáže bryskně odpovědět malířka Klára Sedlo. Považuje se za synestetičku, na AVU ji ovlivnili zejména Michael Rittstein a Jiří Petrbok a na svých dynamických, lehce surreálných obrazech tematizuje úzkosti. Kromě psychologie ji ale zajímají i záhady, včetně květin z Voynichova rukopisu, které aktuálně překresluje do „reálné“ podoby. Ve Vizitce s ní mluvil Ondřej Cihlář.

Ujít jenom určitý počet kroků, před odchodem z bytu se několikrát dotknout dveří, nedokázat cestovat. Kláře Sedlo v hlavě odmala strašila celá řada strašáků, které medicína zná pod názvem obsedantně kompulzivní porucha.

Často ji doprovází tíseň – a taky potřeba situaci řešit. Klára Sedlo si kromě jiného pomáhá malbou, kterou před třemi lety absolvovala na AVU. „Když pár dní nemaluju, jsem nervózní,“ usmívá se mladá umělkyně, která do studia přišla ve výrazném oranžovém kostýmu a s dlouho nestříhanými vlasy.

Záhada jménem Voynichův rukopis

Žlutá a červená patří mezi základní barvy, s nimiž Klára v podstatě výhradně pracuje, výrazná barva zároveň odkazuje k nutnosti být ve světě umění vidět. O cestě za uměním coby zdrojem příjmů mluvila ve Vizitce detailně, stejně jako o své aktuální výstavě v Galerii Kritiků, kde vystavuje obrazy mapující život s poruchou (a díky alter egu zvanému Fogbow i bez ní), i o náklonnosti k magii a záhadám.

Klára Sedlo: Fogbow

Do tohoto ranku spadá i Klářina práce s Voynichovým rukopisem, o němž se dozvěděla už jako malé děvče. Záhadná, pravděpodobně botanická kniha z 15. století obsahuje něco přes sto kreseb tajemných rostlin, které nyní Klára pečlivě překresluje. Některé dokonce i víckrát v různých polohách. „Držím daný počet okvětních lístků a kořenů, snažím se být co nejpřesnější,“ vysvětluje. Zároveň s malbou poslouchá audio přednášky: buď z oblasti psychologie, nebo – jak jinak – ze světa záhad.

Spustit audio

Související