Zašlou slávu Městských lázní Žižkov ukáže festival Open House. Z chátrající budovy z roku 1903 by mohl být Dům tance

19. květen 2022

Byly to asi nejmodernější a největší lázně ve střední Evropě a v roce 1907 je navštívil i císař František Josef I. Městské lázně u paty žižkovského Vítkova fungovaly až do 80. let, pak se proměnily v divoký noční klub, který zkrachoval. Dlouhé roky chátrající objekt bude otevřený o víkendu 21. a 22. května během festivalu Open House.

„Ráz lázní byl klubovou činností opravdu hodně změněn. Návštěvník dojde nejdřív k původnímu velkému bazénu, který je vybaven diskotékou a prvky baru, z druhé strany dokonce i zavěšenou klecí. Celé přízemí je tmavé a podivné,“ popisuje dnešní stav interiéru Yvona Kreuzmannová, ředitelka neziskové organizace Tanec Praha. S vizí vybudovat z objektu Dům tance vyhrála výběrové řízení vypsané Prahou 3 na dlouhodobý pronájem. Zatím ovšem nedošlo k podpisu nájemní smlouvy.

Bývalé Městské lázně Žižkov. V přízemí nesvítí světlo, takže návštěvníkům Open House budou průvodci svítit baterkami

„Když jsme budovu prošli, zjistili jsme, že má geniální dispozice na to, aby se z ní stal Dance House. Velké evropské metropole ho mají, Praze zatím chybí. S báječnými architekty ze studia Reaktor jsme dokončili architektonickou studii. Děláme to jako dobrovolníci, protože chceme, aby od nás město převzalo know-how fungování tanečních domů a odsvěřilo majetek. Dům je totiž v majetku hlavního města Prahy a Praze 3 byl svěřen,“ vysvětluje ředitelka Tance Praha.

Bývalé Městské lázně Žižkov. Menší relaxační bazén

Nárožní dům nechalo postavit město Žižkov v neoklasicistním stylu podle návrhu vrchního městského inženýra na Žižkově Jindřicha Motejla a jedny z největších a nejmodernějších lázní v Evropě byly otevřené v roce 1903. „Ne každý měl tehdy doma koupelnu, takže lázně opravdu sloužily jako možnost jít se vysprchovat, zaplavat si. Fungovaly až do 80. let, já sama jsem tam chodila na masáže a skotské střiky,“ vzpomíná Yvona Kreuzmannová.

Městské lázně si budou moci lidé projít během festivalu městské architektury Open House, stejně jako nedalekou Krenovku. Z původního zájezdního hostince Antonína Krenna a pozdější tiskárny železničních jízdenek se aktuálně stává nové umělecké centrum, ve kterém bude mít zázemí i novou zkušebnu také Tanec Praha.

Spustit audio

Související