Záhadná smrt šéfa OSN? Můj film je poctivá, i když šaškovská novinařina, říká dánský režisér

5. únor 2020

Režisér Mads Brügger pátrá v Africe po okolnostech smrti generálního tajemníka OSN. Jeho film je nevídaná směs investigativního dokumentu, parodické detektivky a konspiračního thrilleru.

Mads Brügger už dříve natáčel satirické investigativní snímky, aby v utajení a s využitím převleků odhalil zločinné jednání. Ve filmu Odložený případ Hammarskjöld se vydal po stopách jedné africké záhady: 18. září 1961 se nedaleko zambijského města Ndola zřítilo letadlo s generálním tajemníkem OSN Dagem Hammarskjöldem na palubě. Nehodu nikdo nepřežil. O tom, že to byla skutečně nehoda, Brügger celým svým dokumentem pochybuje.

Poslechněte si rozhovor s Madsem Brüggerem v záznamu z pořadu Reflexe. Zkrácenou verzi vám nabízíme take v přepisu.

Před zhlédnutím vašeho filmu jsem o Dagovi Hammarskjöldovi nikdy neslyšel. Takže má první otázka zní, co vás přivedlo ke zkoumání jeho případu?

Původně jsem o Hammarskjöldovi také nic moc nevěděl, i když pocházím ze Skandinávie. Věděl jsem, že to byl významný generální tajemník OSN, ale to bylo asi tak všechno. Ale v roce 2011 jsem četl o tom, jak soukromý švédský vyšetřovatel Göran Björkdahl hledá zbývající místní černošské svědky, kteří viděli pád Hammarskjöldova letadla v roce 1961. Setkal jsem se s ním a rychle mi došlo, že to, co dělá, je nesmírně důležité. Protože pokud je pravda to, co černošští svědci říkají, tedy že letadlo bylo sestřeleno, tak to znamená, že generální tajemník OSN byl zavražděn. V tu chvíli ta událost nabývá nesmírné důležitosti. To byl bod, ze kterého nebylo návratu.

Váš film může být obecně brán jako příběh postkolonialismu. Vnímáte to stejně?

Mads Brügger selfie

Je to příběh o hrůzách kolonialismu, o nerovnostech a apartheidu. Dále je to také vnímáno jako vyprávění o největší meta-záhadě studené války, protože zabití Daga Hammarskjölda v roce 1961 bylo dle mého názoru vyvrcholením studené války v Africe. (…) Proto je to pro OSN pořád traumatická událost. Nedávno o ní OSN vydala svou poslední zprávu. Přiklání se k tomu, že zabití Hammarskjölda bylo výsledkem spiknutí, ale kvůli odporu klíčových členských států (Spojené království, USA a Jihoafrická republika ) to nejsou schopni důkladně prošetřit...

Mohl byste nám říci něco k formě filmu? Jak vyprávíte samotný příběh, jak probíhá vaše vyšetřování a jak podáváte některé části, které nemůžete nebo nechcete ukázat? Jak je to vše stylizované?

Někdo by mohl říct, že forma filmu je jeho slabinou. Protože obsahuje komické scény pro uvolnění atmosféry, prvky performance a komedie. Ale když se zabýváte příběhem, který je sám o sobě hororovým filmem a navíc je to dvouhodinový film o něčem, co se stalo kdysi v roce 1961, a vyprávění se hodně proměňuje, tak jako vypravěč potřebujete nějaké prostředky a nástroje, abyste diváky zaujal a udržel si je. A já jsem se rozhodl s tím vypořádat takto.

	Z filmu Odložený případ Hammarskjöld | Mads Brügger a Göran Björkdahl

Můžete nám říct něco o tom, jak jste pracoval s lidmi, kteří ve filmu vystupují a vypráví své příběhy? Zpochybňoval jste to, co říkají? Dohledával jste si k tomu informace? Ověřoval jste si to? Pokud to tedy vůbec bylo možné.

Film má silnou novinářskou stránku, i když se v něm chovám trochu šaškovsky, nebo možná až dětinsky. Ale za tím vším je spousta tvrdé novinařiny. (…) Nejen u našeho hlavního svědka Alexandera Jonese jsme byli tak opatrní a důslední, jak jen to šlo.

Z angličtiny přeložila Anna Žilková.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související