William Shakespeare: Zkrocení zlé ženy

To si dám líbit! Do toho, ať hrajou! A ať to pěkně koukaj zkomedit! Co že to bude? Ňáký šprťouchlata? Hra se vším všudy. Prý i se zápletkou.Se říká v úvodu Shakespearovy komedie Zkrocení zlé ženy (překlad Martin Hilský). Od 22. 8. k poslechu zde.

I když shakespearologové vedou spory o tom, zda Zkrocení zlé ženy je či není vůbec první komedií velkého alžbětinského dramatika, není to podstatné. K nejranějším Shakespearovým komediím sice Zkrocení patří, ale prozrazuje už pero skutečného mistra.

Italská Padova je zde kulisou pro originální milostné zápolení dvou silných osobností, Petruchia a Kateřiny, které se vymykají z konvencí své doby. Jejich souboj je plný vtipných nápadů a osobitého humoru, ale i pochopení, hlubokého citu a vzájemného respektu. Svéráznou ústřední mileneckou dvojici, která se vzájemně zkrotí láskou, tentokrát ztvárnili Barbora Hrzánová a Otakar Brousek ml. Inscenaci z roku 2000, která uzavírá naši přehlídku britské komedie, si můžete poslechnout 21. srpna ve 14 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.