Vzpomínky na fúzi

26. březen 2009

V polovině sedmdesátých let minulého století dorazila také do socialistického Československa jazzrocková vlna. Nahrávky Davise, Zawinula či McLaughlina pobláznily nastupující generaci jazzových hudebníků a víceméně z donucení se k nim přidali i rockeři, které tuhnoucí normalizace vyhnala z pódií i nahrávacích studií.

Režimu jazzrocková syntéza po česku nevadila, jistě především proto, že šlo o hudbu převážně instrumentální - nic pro soudruhy z textových komisí... A když se v březnu 1975 v rámci druhých Pražských jazzových dnů uskutečnil v Lucerně neobyčejně úspěšný koncert s názvem Jazzrocková dílna, začaly zúčastněným kapelám vycházet i desky. V pečlivé reediční řadě Československý jazzrock je nyní vydává firma Indies Happy Trails.

Z kvarteta souborů, jejichž alba byla oprášena, je dosud aktivní jediný - Impuls. V době natáčení jeho debutového a až do pádu totality také posledního elpíčka (Impuls, 1977) v něm působili například trumpetista Michal Gera, kytarista Zdeněk Fišer nebo bubeník Jaromír Helešic, dnes zásadní česká jazzová jména. Ještě větší hvězdy spoluvytvářely sedmiletou historii Energitu, který začínal jako hardrocková kapela s bluesovými kořeny, ale časem se společně s Impulsem zařadil k české jazzrockové špičce. Vedle obou dlouhohrajících desek, které parta kolem famózního kytaristy Luboše Andršta a pianisty Emila Viklického stihla natočit (Energit, 1975; Piknik, 1978), přináší reediční dvojalbum také mnoho dosud nevydaných snímků z Andrštova archivu.

Obal CD Mahagon

Odlehčenější a popovější podobu domácí jazzrockové fúze představoval ve své době Mahagon, jemuž osud vyměřil jen krátký čas - v roce 1980 vedoucí skupiny Petr Klapka s partnerkou a zpěvačkou Zdenou Adamovou (mj. první sopranistkou C&K Vocalu) emigrovali do USA. Zůstalo po nich pár singlů a dvě LP (Mahagon, 1978; Slunečnice pro Vincenta van Gogha, 1980) s ambiciózním písničkovým repertoárem a mimořádnou sestavou hostujících muzikantů (Kocáb, Pavlíček, Hrubý). Písně (ovšem s odstínem novovlnné provokace) skládal také klávesista Daniel Fikejz, ale až pár let poté, co jeho Combo FH hravým debutem Věci (1981) prorazilo na zdejší jazzové scéně. Druhé album Situace na střeše (1985) už komunikovalo spíš s rockovým publikem a jakkoli zvukově zestárlo, množství nápadů a celkový švih činí i z něj titul, na který by bylo škoda zapomenout.

Obal CD Combo FH
autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.