Miloš Pospíšil: Velký vandr. Záznam představení Divadla Husa na provázku

22. červenec 2023

Rozhlasová verze představení Divadla Husa na provázku je řetězem epizod ze života moravského polárníka Jana Eskymo Welzla. Svérázného muže přezdívaného také „Arctic Bismarck“ ztvárnil herec Jiří Pecha. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Jiří Pecha, Miroslav Donutil, Ivana Hloužková, Gabriela Ježková, Vladimír Hauser, Pavel Zatloukal, Radim Fiala, Roman Slovák, Michal Bumbálek, Václav Svoboda, Andrea Marečková a Petr Oslzlý
Dramaturgie: Svatava Morávková
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: 1998
Natočeno v brněnském studiu Českého rozhlasu.

Napínavý životní příběh Jana Welzla (1868–1948), dobrodruha, který z moravského Zábřehu odešel dobývat arktické oblasti už za Rakouska-Uherska, aby se po krátkém návratu do Československé republiky definitivně rozhodl k životu na „Severu“, zachytili ve svých knihách nejen Bedřich Golombek a Edvard Valenta. Díky pohotovým redaktorům, kteří zaznamenali Welzlova vyprávění, lze dodnes žasnout nad neobyčejným osudem člověka, který se stal zlatokopem, lovcem, náčelníkem eskymáků nebo nejvyšším soudcem v Nové Sibiři.

Zobrazit postavu a historky Jana Welzla pro jeviště se podařilo zrealizovat tehdejšímu Divadlu na provázku. Premiéra s podtitulem Podivuhodní skutkové moravského zámečníka na Zlatém severu proběhla 28. října 1976. V původní verzi účinkovaly dnes již známé osobnosti legendárního studiového divadla – kromě Jiřího Pechy a Miroslava Donutila, to byli např. František Derfler, František Kocourek a Dagmar Bláhová.

První dva zmínění aktéři, v rolích Eskyma Welzla a redaktora Lidových novin, jsou zaznamenáni i v rozhlasové nahrávce. Ta ovšem vychází z obnovené verze slavné inscenace, která si odbyla premiéru 14. června 1994. Úspěch Velkého Vandru stojí na bravurní dramaturgicko-režijní interpretaci Petra Oslzlého a Petera Scherhaufera i na jejich spolupráci s autorem scénáře Milošem Pospíšilem a hudebním skladatelem Milošem Štědroněm, který napsal do životopisného jevištního pásma temperamentní a humorně nadsazené songy.

Spustit audio

Související