Výjimečný dar se může člověku stát prokletím. Film Šarlatán Agnieszky Holland míří na Berlinale

21. leden 2020

Světovou premiéru si snímek odbude v rámci sekce Berlinale Special Gala. Světově proslulá Agnieszka Holland, absolventka pražské FAMU, je za takovou možnost vděčná. Hlavní postavou filmu je český léčitel Jan Mikolášek, který zažil mnohé historicko-politické zvraty, a na ten poslední, komunismus, tvrdě doplatil.

Plakát k filmu Šarlatán, režie Agnieszka Holland

„Festivaly, obzvlášť ty velké a prestižní, mají dopad na publikum. Jednak ve světě, jednak doma. Když se o filmu mezinárodně mluví, přijde v Česku, Polsku, Maďarsku nebo Rumunsku víc diváků. Navíc na festivalech je hodně distributorů a ředitelů dalších festivalů. Takže doufejme, že se film bude líbit. Když se nelíbí, nepomůže ani festival,“ usmívá se filmařka. Navíc je ráda, že se Šarlatán neocitl v soutěži, v konkurenci dalších filmů. „To jsem zažila často, a ne vždycky se to vyplatí,“ upozorňuje. Do Berlína se chystá s množstvím svých nejbližších spolupracovníků, od herců přes kameramana a architekta, až po spoluproducenty. Šarlatán je široká česko-polsko-irsko-anglicko-slovenská koprodukce.

Snímek je historicky poměrně věrný, i když má velkou míru svobody a hravosti. V tom se trochu liší od Hořícího keře.
Agnieszka Holland

Dosavadní reakce na zmíněný snímek byly příznivé, vycházely nicméně z úzkého okruhu spolutvůrců a režisérčiných přátel. „Na Západě, hlavně v Americe, se dělají testovací projekce pro odborníky, a film se pak může podle jejich připomínek ještě vylepšit. Třeba zkrátit, což často pomůže. Někdy se zásahy do filmu mohou jevit jako brutální, takové projekce jsou ovšem testem pravdy,“ pochvaluje si Holland.

Z filmu Šarlatán, režie Agnieszka Holland

Scénář k Šarlatánovi napsal Marek Epstein. Po Štěpánu Hulíkovi, který je autorem scénáře k Hořícímu keři, jde o druhou spolupráci Agnieszky Holland s mladým českým scenáristou. „Oba jsou talentovaní, mají schopnost napsat poutavé vyprávění, ale mají odlišný přístup k realitě. Štěpán je do ní mnohem více ponořený, Marek má větší literární představivost. Oba jsou ale otevření a nemají tak velké ego, že by nebyli ochotní vzdát se svých nápadů ve chvíli, kdy se objeví něco lepšího,“ srovnává režisérka.  

Z filmu Šarlatán, režie Agnieszka Holland

Šarlatán je filmem natočeným podle skutečných událostí, jeho hlavní postavou je Jan Mikolášek, který žil v letech 1887–1973 a údajně vyléčil několik miliónů lidí. „Snímek je historicky poměrně věrný, i když má velkou míru svobody a hravosti. V tom se trochu liší od Hořícího keře. Když jsme točili Hořící keř, byla ještě paní Dagmar Burešová naživu, navíc šlo o události pořád poměrně čerstvé a historicky relevantní. U Šarlatána je to jinak. Tady vytahujeme na světlo cosi z obecného nevědomí. Navíc o Janu Mikoláškovi existuje jen velmi málo dokumentů a archivů,“ porovnává režisérka svá dvě velká česká díla. Jak dodává, u Šarlatána jí šlo i o zachycení složitosti lidské povahy, Mikolášek v jejím pojetí je ambivalentní, možná dokonce tragickou postavou. „Byl to člověk obdařený výjimečným darem. A dar se za určitých okolností může stát prokletím,“ přibližuje Mikoláškovy vnitřní prožitky, které se snažila dostat na plátno. Do českých kin přijde Šarlatán 26. března.

Z filmu Šarlatán, režie Agnieszka Holland
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.