Berlinale 2020. Jubilejní 70. ročník filmového festivalu je plný změn

20. únor 2020

70. ročník festivalu berlínského filmového festivalu má nového programového ředitele Itala Carla Chatriana, herce Jeremyho Ironse jako prezidenta poroty, novou sekci Encounters a zrušeného Stříbrného medvěda – Cenu Alfreda Bauera.

S loňským ročníkem Berlinale skončila éra ředitele Dietera Kosslicka a přišel nový začátek. Carlo Chatrian, italský kritik a festivalovový dramaturg, který vedl MFF Locarno, je teď v čele berlínského programu. A hned zřídil novou sekci Encounters (Setkání), ve které bude realizovat část své festivalové vize. Naopak festival zrušil Cenu Alfreda Bauera – Stříbrného medvěda pro film, který otevírá nové perspektivy ve filmovém umění. Zjistilo se totiž, že Alfred Bauer měl nacistickou minulost a vazby na Goebbelse.

Jací jsou na Berlinale čeští zástupci?

V sekci Forum je experimentální dokument FREM, natočený takřka celý dronem v Antarktidě, jde o dílo režisérky Viery Čákanyové a Česko bude zastoupené i černobílým koprodukčním snímkem Služebníci slovenského režiséra Ivana Ostrochovského. Ten se odehrává v roce 1980 na teologické fakultě, kde pedagogové ze strachu ze zrušení školy nutí studenty do spolupráce s komunistickou mocí. 

Čtěte také

Mimo soutěžní sekce pak Berlinale promítne nový film polské režisérky Agnieszky Hollandové Šarlatán, v němž hlavní roli léčitele Jana Mikoláška, skutečné historické osobnosti, ztvárnil Ivan Trojan. A v sekci Berlinale Classics, věnované restaurovaným filmům, bude uveden také poválečný film Alfréda Radoka Daleká cesta.

V hlavní 18členné soutěži sice máme jediné, okrajové zastoupení – česká firma se podílela na íránském film Zlo neexistuje režiséra Mohammada Rassoulofa (Nezlomný, Rukopisy nehoří ad.), pronásledovaného a vězněného za svou tvorbu íránským režimem. 

Jeremy Irons for president

Hlavní porotu Berlinale letos povede známý herec Jeremy Irons, známý z akčních filmů i shakespearovských adaptací. Vítěze festivalu vyhlásí právě on v sobotu 29. února.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související