Vladislav Vančura: Alchymista

Příběh z doby císaře Rudolfa II. je poctou renesančnímu pojetí života s jeho plností, s jeho radostnou i dobrodružnou stránkou.

Poslouchejte na Vltavě 7. března 2015 ve 14:00. Po odvysílání se hra objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do pátku 13. března 2015.


Děj své méně známé hry umístil Vladislav Vančura na dvůr císaře Rudolfa II. a vyjádřil v něm svoji fascinaci renesančním pojetím života, jeho plnosti, jeho radostnou a dobrodružnou stránkou.


Osoby a obsazení: Alessandro (Jiří Adamíra), Martin (Vítězslav Vejražka), Michael (Josef Kemr), Anna (Karolina Slunéčková), Eva (Růžena Merunková), Ondřej (Bořivoj Navrátil), císař Rudolf (Jaroslav Raušer), dále účinkují Josef Chvalina, Vladimír Čech, Jiří Němeček, Vladimír Švec, Artuš Kalous, Dalimil Klapka, Jan Vala, Rudolf Široký, Ota Žebrák, Svatopluk Skládal, Miloš Hajský, Václav Bouška, Zdeněk Ornest, Ladislav Trojan, Jaroslav Vágner a Ivan Holeček

Autor: Vladislav Vančura Rozhlasová úprava a dramaturgie: Karel TachovskýHudba: Jiří SmutnýRežie: Josef Melč

Natočeno v roce 1968.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.