Vítaná migrace

Vítaná migrace je poslední díl z trilogie vltavských filozofických Reflexí věnovaných migraci. Petr Šourek v nich hovoří o právu na migraci s filozofem Stefanem Gosepathem z Freie Universität v Berlíně, spoluzakladatelem centra Justitia amplifacata zabývajícím se globální spravedlností napříč kulturami. O migraci péče hovořila v další části Reflexí Petra Ezzedinne, sociální antropoložka z Fakulty humanitních studií Univerzity Karlovy.

Lidé, kteří během uprchlické krize vítali nebo aspoň nevyháněli uprchlíky, si vysloužili hanlivé označení "vítači". Také migračnímu paktu, který byl slavnostně zveřejněn v Marakéši, se vytýká, že migraci vítá. Ale co když existují formy migrace, které překvapivě vítáme skoro všichni jednoduše proto, že jsou pro nás výhodné.

V pořadu zní hlasy ukrajinských migrantek, které pracují v českých domácnostech, a jejich českých zaměstnavatelek. Své hlasy jim laskavě a nezištně propůjčily: Eva Baldová, Ivana Hálková, Martina Kolajová, Petra Kultová, Vladimíra Mráčková, Martina Němcová, Soňa Nováková, Veronika Štefanová, Zdeňka Vavroušková a Iveta Tomášková.

autor: Petr Šourek
Spustit audio