Viola – naše láska. Pořad k šedesátiletí významného pražského divadla

5. duben 2023

Pořad reflektuje nejen slavnou minulost, nýbrž především živoucí současnost této výjimečné pražské scény. A to prostřednictvím rozhovorů s herci a herečkami i s bývalým či současným vedením, pro něž se Viola stala láskou. Rozhovory doplňují ukázky z nejemblematičtějších inscenací.

Účinkují: Jaroslav Someš, Lída Engelová
Dramaturgie: Lucie Němečková
Zvukový mistr: Radek Veselý
Režie: Lída Engelová
Natočeno: 2023

V tomto roce uplyne šedesát let od okamžiku, kdy se v malém sálku na pražské Národní třídě počala psát historie scény, která je dnes významným fenoménem Prahy – Divadla Viola. K letošnímu jubileu připravili Lída Engelová a Jaroslav Someš rozhlasový pořad s názvem Viola – naše láska, který chce zmapovat „životní příběh“ Divadla Viola, ohlédnout se za jeho minulostí a především představit jeho současnou tvář.

Viola – to magické místo v srdci Prahy

Pořad sleduje historii, která začíná v roce 1963, kdy Viola byla Poetickou vinárnou a zaznívala tam poezie a jazz. Vzpomíná na léta normalizace, kdy se Viole dařilo udržovat vysokou uměleckou úroveň a zároveň poskytovat platformu umlčovaným a pro režim „nepohodlným“ umělcům. Především však pořad hovoří o dnešním Divadle Viola, které se stalo scénou s ojedinělou šíří repertoáru, která sahá od literárních večerů až po dramatické texty a komorní hry.

Po celou dobu existence Violy však jedno zůstává pro její večery společné – důraz na krásu mluveného slova, odrážející lásku všech zúčastněných k naší mateřštině. Převážnou část inscenací spojuje také jejich humorné ladění – podle staré pravdy, že humor je kořením života.

V programech Violy, čerpajících z tvorby významných klasických i současných autorů, se ve Viole večer co večer návštěvníci setkávají se špičkovými uměleckými osobnostmi, herci, režiséry, ale i hudebníky. Autoři rozhlasového pořadu proto oslovili některé z nich s otázkou, jak zdejší prostředí vnímají a proč tu rádi účinkují. V pořadu zazní také řada ukázek z repertoáru Violy. Na archivních snímcích uslyšíme hlasy legendárních herců, jejichž tváře připomínají fotografie na stěnách sálku. Ukázky ze současného bohatého programu Violy pak můžeme brát jako pozvánku k návštěvě některé z inscenací.

Spustit audio

Související