Tichý blázen Ota Pavel aneb Život je krásný i krátký

29. březen 2023

Před padesáti lety zemřel Otto Popper, kterého dnes známe jako prozaika Otu Pavla. Jaký vlastně byl? Co se skrývá za jeho melancholickou tváří? Jaká tichá dramata v sobě nesl a čím čelil mizérii doby? Jak psal a proč pro něj byla podstatná přátelství a mezilidské vztahy? Tyto a mnohé jiné otázky byly podnětem ke vzniku pořadu, jehož reprízu k připomenutí smutného výročí zařazujeme. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Vladimír Javorský, Václav Vašák
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Miloš Doležal
Natočeno: 2017
Technická spolupráce: Tomáš Pernický

V roce 1967 vyšla kniha Plná bedna šampaňského a znamenala důležitý mezník v tvorbě jejího autora, Oty Pavla (1930–1973). Spisovatele, rozhlasového redaktora, novináře, sportovce, rybáře. Duše čisté i křehké, básníka dětství, řeky a jemné nostalgie.

Ota Pavel dokázal psát o sportovcích s neobyčejným vhledem, účastným a jemným, až máte dojem, že sportovní prostředí bylo pouhou kulisou lidského dramatu. Současně byl básníkem, milujícím samotu, který se však nebojí velkého a rušného světa stadionů a závodů. Děděná duševní nemoc jej vyčerpávala, bránila mu v soustavné činnosti, přesto pro něj psaní bylo bytostnou potřebou, znovu povstáváním, léčebným procesem. Psal pomalu, těžce, jeho věty se rodily bolestně, avšak z jeho textů dýchá průzračnost. „Psaní mu sice duševně pomáhalo, ale zároveň ho fyzicky ničilo, ocitl se v začarovaném kruhu,“ prohlásil o něm kdysi přítel Arnošt Lustig.

Funkcionalistická vila, ve které žil prozaik, novinář a sportovní reportér Ota Pavel, dnes sídlo jedné rozhlasové stanice

O vztahu mezi Arnoštem Lustigem a Otou Pavlem vyprávěl Pepi Lustig a fotograf Vratislav Tachezy. Autorovou písemnou pozůstalostí nás provedl a nad málem nečitelnými rukopisy se pozastavil Petr Kotyk, autor skvělé knihy Krásně jsem si početl. Na Otu Pavla zavzpomínal jeho syn Petr a fotbalový internacionál Ján Geleta. Reflexí přispěl čtenář Pavlových knih, současný kapitán fotbalové Dukly Praha Marek Hanousek. Z archivních záznamů zazněl hlas spisovatele, jeho manželky Věry a matky Hermíny.

Čtěte také

Celý pořad doprovází spisovatelova oblíbená hudba a prostupují jej fragmenty z méně známých Pavlových textů z pozůstalosti v pozoruhodné interpretaci Vladimíra Javorského. Textů Arnošta Lustiga se ujal Václav Vašák.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související