Ota Pavel: Když jsem umíral, viděl jsem řeku. Pásmo z textů z pozůstalosti a dopisů

27. březen 2023

Spisovatel a sportovní reportér podává zprávu o lásce ke svému řemeslu i bolesti z něj plynoucí. Premiéru poslouchejte on-line po dobu dvou týdnů po odvysílání.

Hudební spolupráce: Ondřej Gášek
Účinkují: Martin Myšička, Marek Holý a Tereza Hofová
Připravil: Miloš Doležal
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 27. 3. 2023

Padesát let uplyne 31. března od smrti křehkého autora Smrti krásných srnců, sbírky Jak jsem potkal ryby, sportovních reportáží z Dukly mezi mrakodrapy nebo Pohádky o Raškovi. Ota Pavel (1930–1973) patří bezesporu k nejosobitějším autorům druhé poloviny 20. století a nic na tom nemění nevelký rozsah jeho díla. Osobitý styl, radost i smutek jeho příběhů se odráží také v korespondenci a v textech z pozůstalosti, ze kterých je složené předkládané pásmo.

Ota Pavel nebyl autorem lehkého pera, práce mu přesto přinášela největší uspokojení, stejně jako ho vyčerpávala a strhávala do duševní choroby. O tom svědčí texty, které vybral básník a publicista Miloš Doležal. Uvedením pásma také v roce rozhlasového výročí připomínáme našeho někdejšího kolegu: Ota Pavel působil ve sportovní redakci Československého rozhlasu v první polovině padesátých let.

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Související