Věc Makropulos. Opera o nesmrtelnosti ve dvou vydáních

20. říjen 2018

Dílo Leoše Janáčka je nyní ve fázi, kdy se z něj stala běžná součást operního i symfonického repertoáru. Jak ale předpovídal muzikolog John Tyrrell, nastala také pozoruhodná doba pro vydavatele Janáčkových děl.

V současné době je ve hře především Universal Edition, které vydávalo Janáčkovy skladby už v době skladatelova života. Je to nakladatelství, které k vynikajícímu hudebnímu dramatikovi historicky patří. Dalším vydavatelem a konkurentem je Editio Bärenreiter, které pracuje na kompletního vydání Janáčkových děl.

Tato dvoukolejnost vedla k tomu, že prakticky zároveň vznikly dvě edice opery Věc Makropulos. Pro Universal Edition připravil kritickou edici muzikolog Jiří Zahrádka, pro nakladatelství Bärenreiter vytvořil svoji urtextovou edici dirigent Tomáš Hanus ve spolupráci s muzikology Jonášem Hájkem a Annette Thein.

Jiří Zahrádka a Jonáš Hájek hovoří v Reflexích: Opera! o podstatě vytváření hudebních edic, o odkrývání skrytých vrstev ve starých notových materiálech, ale také o uměleckém přístupu Tomáše Hanuse a o Jakubu Hrůšovi, který ve všem najde chybu.

autor: Boris Klepal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.