V Praze vznikla malá kyjevská cirkusová akademie. Artistům a artistkám z Ukrajiny pomáhá Cirk La Putyka a Jatka78

29. březen 2022

Tři desítky studentů a studentek Kyjevské akademie divadelního a cirkusového umění utekly před válkou z Ukrajiny do Prahy. Útočiště našli v uměleckém centru Jakta78, kde s pomocí souboru Cirk la Putyka mohou nejen bydlet, ale také trénovat.

Oficiální název školy zní Kyjevská městská akademie cirkusu a múzických umění, což znamená, že se nesoustředí pouze na cirkus, ale i na jiné formy performativního umění. Akademie má víc než šedesátiletou historii. Byla založena v roce 1961 a její postavení v kontextu cirkusových umění na Ukrajině je dost podstatné.

Malá kyjevská cirkusová akademie v uměleckém centru Jakta78

„Na naše studenty a studentky jsme hrdí. A nejedná se pouze o Ukrajince. U nás studují lidé z celého světa. Obzvláště si vážíme toho, že se k nám po ukončení umělecké kariéry vrací jako pedagogové, což znamená, že mezi našimi trenéry a trenérkami jsou velmi zkušení lidé a tím také naše škola nabývá na prestiži.“ Říká prorektorka školy Nina Araya, která je v současné době se studenty v Praze.

Čtěte také

A dodává: „Válka nás zasáhla ze dne na den. Byl to šok a museli jsme rychle jednat. Velkou pomocí byly zahraniční partneři naší školy, protože i naše škola je součástí mezinárodní aliance cirkusových škol. Skrze jejich komunikační kanály jsme posílali prosby o pomoc, které byly vyslyšeny z různých organizací, jakou je třeba i soubor Cirk La Putyka a Jatka78.“

Spustit audio

Související