V Cenách divadelní kritiky bodovala Špinarka i Vassa Železnovová. Divadlem roku je JEDL

13. březen 2022

Ceny divadelní kritiky za rok 2021 mají své vítěze. Divadlem roku se stal spolek JEDL. Mezi inscenacemi bodoval titul činohry Národního divadla Vassa Železnovová v režii Jana Friče. A ostravská herečka Markéta Matulová získala nejen titul talent roku, ale také cenu za nejlepší ženský herecký výkon.

Ceny divadelní kritiky udělované na základě tradiční ankety vyhlašované časopisem Svět a divadlo putují do Prahy i do regionů. V anketě hlasovalo 73 divadelních kritiků a kritiček.

Ostře sledovanou kategorií je divadlo roku. Tu letos na prvním místě obsadil divadelní spolek JEDL, který se profiluje jako autorské, alternativní a nezávislé divadlo. Určující je pro něj spolupráce tvůrců a performerů z různých oblastí umění. Vůdčími osobnostmi spolku jsou Jan Nebeský, Lucie Trmíková a David Prachař.

Jen o dva hlasy za spolkem JEDL skončila opera Národního divadla Brno, kterou kritici vyzdvihují za náročné, velkoryse koncipované prestižní premiéry operního ansámblu, připravované v nepříznivé covidové době v kooperaci se špičkovými zahraničními sólisty do nedávno rekonstruovaného Janáčkova divadla. Za takovou lze považovat i inscenaci Peter Grimes v režii Davida Radoka, která byla v anketě také vysoce hodnocena a Joachim Bäckström za roli Petera Grimese získal v anketě ocenění za nejlepší mužský herecký výkon.

Markéta Matulová (Věra)

Nejlepší herečkou roku 2021 je podle odborníků Markéta Matulová, členka souboru ostravského Divadla Petra Bezruče. Titul si zasloužila za ztvárnění Věry Špinarové v hudební inscenaci Špinarka. Z ankety si donáší i titul talent roku. Špinarka bodovala i v kategorii Nejlepší poprvé uvedená česká hra a cenu si tak odnáší dramatik Tomáš Dianiška, který v této kategorii uspěl už několikrát v předchozích letech.

Čtěte také

V neoceňované kategorii Největší zážitek ze zahraničního divadla se na prvním místě v anketě umístil Dimitris Papaioannou s inscenací Transverse Orientation, kterou uvedl festival tanec Praha. 

 

Ceny divadelní kritiky – přehled ocenění:

INSCENACE
MAXIM GORKIJ: VASSA ŽELEZNOVOVÁ
– úprava za použití překladu Aleny Machoninové Marta Ljubková a Jan Fric, režie J. Frič, dramaturgie M. Ljubková, scéna Dragan Stojčevski, kostýmy Marek Cpin, hudba Jakub Kudláč, Národní divadlo, premiéra 27.10.2021 ve Stavovském divadle

ŽENSKÝ HERECKÝ VÝKON
MARKÉTA MATULOVÁ (VERA)
– T. Dianiška: Špinarka, režie Tomáš Dianiška, Divadlo Petra Bezruce Ostrava

MUŽSKÝ HERECKÝ VÝKON
JOACHIM BÄCKSTRÖM (PETER GRIMES)
– Britten: Peter Grimes, režie David Radok, dirigent Marko Ivanovic, Národní divadlo Brno

DAVID PRACHAŘ (STRINDBERG)
– L. Trmíková: Manželská historie, režie Jan Nebeský, JEDL 

DIVADLO
Divadelní spolek JEDL 

NEJLEPŠÍ POPRVÉ UVEDENÁ ČESKÁ HRA
TOMÁŠ DIANIŠKA: ŠPINARKA
– uvedlo Divadlo Petra Bezruce Ostrava v dramaturgii Anny Smrčkové a režii T. Dianišky 

SCÉNOGRAFIE
JAKUB KOPECKÝ (SCÉNA)
– Bratři naděje, námět J.Kopecký, scénář a režie Jan Jirku, Divadlo Minor

JOSEF LEPŠA (SCÉNOGRAFIE A ANIMACE)
– Arsenjev, Forman: Muž Dvojhvězdy, režie Petr Forman, Jihočeské divadlo České Budějovice – Otáčivé hlediště v Českém Krumlove)

HUDBA
EMIL VIKLICKÝ
– L. Trmíková: Manželská historie, režie Jan Nebeský, JEDL

TALENT
MARKÉTA MATULOVÁ (herečka)

Spustit audio

Související