V archivu WDR v Kolíně nad Rýnem objevili nové nahrávky Rudolfa Firkušného

23. květen 2018

Nahrávky Mozartových klavírních koncertů, které pořídil Rudolf Firkušný v Kolíně nad Rýnem s dirigenty Georgem Szellem a Zdeňkem Mácalem, se z archivu WDR Sinfonieorchester dostaly k posluchačům teprve koncem loňského roku.

Album poskytla Českému rozhlasu klavíristova dcera Veronika Firkušná- Callegari, která vyrostla a žije v Americe. Jak vzpomíná, George Szella si Rudolf Firkušný nesmírně vážil. Dirigentova fotografie a jeho brýle byly na čestném místě v knihovně za klavírem, na který její otec denně cvičil.  Se Zdeňkem Mácalem jej pojilo osobní přátelství, navštěvovali se často i s rodinami ve Švýcarsku během festivalů v Lucernu. Pro Veroniku a jejího bratra bylo nezvyklé slyšet, že jejich rodiče mluví česky i s někým jiným než s nimi, s dětmi.

Veronique Firkušná-Callegari

Při své nedávné návštěvě poskytla Veronika rozhovor pro vltavskou Vizitku  a mimo rozhlasové studio pak hovořila s Renatou Klusákovou o tom, jaký obraz Československa uložil Rudolf Firkušný do mysli svých potomků, kteří už otcovu rodnou zemi znali jen zprostředkovaně z jeho vyprávění.

Veronique Firkušná-Callegari: Číst jsem se naučila z pohádek Boženy Němcové

Veronique Firkušná-Callegari

V rodině Firkušných v New Yorku se mluvilo jen česky, angličtinu se sourozenci Veronique a Igor začali učit až ve škole. Domácnost vybavená lidovou keramikou s růžemi, modrotiskem nebo rytinami Prahy mírnila stesk po zemi, do které se klavírista Rudolf Firkušný nesměl přes 40 let vrátit. Veronique žila v představě, že až se do Československa jednou podívá, bude konečně mezi svými. Repríza z 22. února 2017.

Veroničina vzpomínka uvádí v pořadu nahrávky, které v Českém rozhlase zazněly poprvé. Klavírní koncert W. A. Mozarta č. 18 B dur K. 456 natočil Rudolf Firkušný v roce 1966 s Georgem Szellem. Mozartův Klavírní koncert č.15 B dur K.450 vznikl ve spolupráci se Zdeňkem Mácalem v roce 1973. Na obou snímcích hraje Symfonický orchestr Západoněmeckého rozhlasu WDR .

autor: Renata Klusáková
Spustit audio