Umění tábořit aneb Jak jsme s odkazem Černého vlka naložili v české kotlině

31. červenec 2024

ArtCafé Hanky Malaníkové je poctou zálesáctví, woodcraftu, skautingu, trampingu – všem hnutím a subkulturám, pro které je oheň posvátný, příroda zdrojem moudrosti a spaní pod stanem, teepee či hvězdná obloha tím nejluxusnějším noclehem. Jaké hodnoty zastávají? Jakou roli hraje zodpovědnost nebo nepohodlí? Víte, že stan s podsadou je český unikát? A nejsou nakonec největšími hrdiny táborů kuchaři a kuchařky?

Roverka z Junáka Eliška Jonášová, místonáčelník Ligy lesní moudrosti Marek Havrlík a spisovatel a folklorista z Národního muzea Jan Pohunek v ArtCafé

Ke skautským táborům romantika patří a neumím si bez ní představit žádný svůj tábor. Velkou výhodou je být i bez signálu, člověk nevnímá čas a za dne stihne strašně moc. Je super, že se odpojí i po mentální stránce.
Eliška Jonášová

Skauti při zapalování ohně

Noční obloha, zapálí oheň v teepee, ze kterého se tak stane lampion, nejrůznější zážitky i výzvy přírody jako vítr, voda i přílišné teploty, k táboření tomu patří a tvoří příběh, který si člověk může zapsat či zapamatovat.
Marek Havrlík

Letní tábor Kmene Bobrů z Říčan, 2024

Pro mě je důležité i poznávání krajiny a míst, kde se tábor odehrává. Člověk se dostane mimo svou každodenní zkušenost a prožívá s kamarády věci, které by doma nezažil.
Jan Pohunek

Krajina hlubokých roklí a všudypřítomných převisů vhodných k táboření mnoho let české trampy lákala
Spustit audio

Související