Umění je jenom jedno. Sklářský výtvarník Rony Plesl se díky práci se studenty neustále vyvíjí

24. duben 2023

Rony Plesl je jeden z nejznámějších českých sklářských výtvarníků a designérů. Zabývá se volnou tvorbou, interiérovým designem, spolupracuje s řadou českých skláren a vede Ateliér skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Průřez tvorbou studujících a absolventů ateliéru za posledních 6 let představuje aktuální výstava v galerii UM při pražské UMPRUM nazvaná Transparency.

„Chci, aby studenti přicházeli s neotřelými nápady. Takže instalace je udělaná jako ateliér, když tam vstoupíte, tak máte pocit, že jste v ateliéru. Je tam spousta špinavých polic z dílen, jsou tam nálepky na stěnách jako vzkazy a působí to celé jako tvůrčí prostředí. Musím říct, že ta instalace má velký úspěch, protože ukazuje volnomyšlenkářství. Myslím si, že největším posláním vysokých škol jiného typu je překračovat určité hranice. Takže se snažíme vším, co děláme, neulpět na nějakých tradičních věcech, ale vždycky přinést něco malinko nového,“ říká vedoucí Ateliéru skla Rony Plesl o aktuální výstavě studentů a absolventů v Galerii UM.

Čtěte také

Výstava Transparency bude v Galerii UM v budově Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze k vidění do 13. května.

Kdo ho na umělecké cestě nejvíce ovlivnil? Kde hledá inspiraci pro svou tvorbu? A jak vznikala instalace Stromy rostou z nebe v Museu Kampa? Poslechněte si celý rozhovor se sklářským výtvarníkem Rony Pleslem, který byl hostem ranní Mozaiky.

autoři: Martina Kolajová , Monika Suchanková
Spustit audio

Související