„Tvorba pro něj byla vnitřní nutností, povinností a posláním.“ Před 75 lety zemřel Josef Čapek

3. duben 2020

V těchto dnech uplyne 75 let od nejasné smrti Josefa Čapka. Nacisté ho zatkli počátkem září 1939 a během pěti let prošel koncentračními tábory Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen a Bergen-Belsen, kde zřejmě podlehl tyfové epidemii. Poslední věrohodná zpráva o tom, že je naživu, pochází ze 4. dubna 1945. Jedenáct dní poté tábor osvobodily britské jednotky, kterým trvalo deset dní, než si vytvořili vlastní evidenci vězňů a začali evidovat nově zemřelé.

Josef Čapek ovšem nebyl ani na sezamu přeživších, ani zemřelých. Badatelé tedy předpokládají, že zemřel někdy mezi 5. a 25. dubnem.

Čtěte také

Podle čapkovské badatelky a historičky umění Pavly Pečinkové je pravděpodobné, že Čapek zemřel právě v onom chaotickém období mezi osvobozením tábora a dokončením evidence vězňů. Pavla Pečinková se výtvarným dílem Josefa Čapka zabývá už čtyřicet let a ve vltavské Vizitce, do které si ji pozvala Alena Rokosová, vysvětlila, čím si ji získal.

„Pro mě to byl umělec mezi mnohými, ale čím víc jsem se s ním seznamovala, tím víc mě přitahoval. Moderní umění se nese v trendech a ismech a sice deklaruje svobodu, ale do jisté míry je modelováno kolektivních programem, kterým se Čapek dokázal nepodřídit a dokázal zůstat svobodný. Samozřejmě, reagoval na kubismus a expresionismus, ale vytáhl si z toho svůj vlastní osobitý a svobodný přístup a projev. Tvorba pro něj byla vnitřní nutností, povinností a posláními, ne budováním pozice, kariéry nebo způsob obohacení. A to dává jeho dílu hodnotu,“ říká Pavla Pečinková, která aktuálně pracuje spolu se Zónou pro umění 8smička v Humpolci na celkovém soupisu originálních výtvarných prací Josefa Čapka, který bude mít podobu celkem čtyř knih nazvaných „Pracoval jsem mnoho“.

Čtěte také

První díl vyšel loni v září a věnuje se Čapkově kresbě, druhý vyjde letos a obsáhne tvorbu užitou – ilustrace, karikatury i scénografické návrhy, třetí se zaměří na malbu a poslední zmapuje grafické práce. Celkový soupis vyjde do roku 2021 postupně ve čtyřech knihách. První díl, čítající 3 500 Čapkových kreseb, vznikal asi dva roky a originální podobu mu dalo studio Toman design.

„Naší snahou bylo zachovat intimitu a lidský rozměr díla Josefa Čapka. Obálka má vypadat autenticky pokreslená. Díl o malbě by měl vypadat jako potištěné plátno,“ popisuje Barbora Toman Tylová a odpovídá na otázku, co bylo cílem grafické podoby projektu: „Pokora, obyčejnost, intimita, snaha respektovat Josefa Čapka a vytvořit věrný obraz jeho práce v grafické podobě, která je současná.“

Spustit audio

Související

  • Po stopách Karla Čapka

    Karel Čapek zemřel 25. prosince 1938. Osmdesát let od jeho úmrtí se vydáme po jeho stopách do míst, která jsou spjatá s jeho životem a dílem.