Pracoval jsem mnoho. Soupis výtvarného díla Josefa Čapka chce být pokorný a lidský jako on

6. leden 2020

Letos v dubnu uplyne 75 let od nejasné smrti Josefa Čapka. Jeho výtvarnému dílu se věnuje aktuální projekt humpolecké Zóny pro umění 8smička nazvaný Pracoval jsem mnoho, jehož editorkou je historička umění Pavla Pečinková. Cílem projektu je vydat celkový soupis výtvarného díla Josefa Čapka.

V září vydala 8smička první díl týkající se Čapkovy volné kresby a do roku 2021 by měly postupně vyjít ještě tři díly – věnované budou užité kresbě a ilustraci, malbě a nakonec i grafikám. První díl čítající 3 500 Čapkových kreseb vznikal asi dva roky a originální podobu dalo knize studio Toman design.

„Původně mělo jít o jednu knihu, ale materiál narůstal, a tak bylo jasné, že ji musíme rozdělit na dvě části. V té první jsou texty, druhá obsahuje samotný soupis díla,“ vysvětluje grafická designérka Barbora Toman Tylová. Identicky obsáhlé knihy, čítající dohromady asi tisíc stránek, vložilo studio do zelenomodrého kartonového pouzdra, ke kterému patří dokonce i síťovka stejné barvy.

Pracoval jsem mnoho – Soupis výtvarného díla Josefa Čapka: Díl první: Kresba, ukázka z knihy

„Každý díl bude mít svoji barvu, která by měla podtrhnout jeho téma. Ilustrace budou temně červené, malba modrá a grafiku chceme udělat černou,“ říká grafická designérka.

Kniha nemá standardní rozvrh kapitol, jednotlivé celky oddělují citáty Josefa Čapka. Ideu knihy podtrhuje i použitý recyklovaný papír. „Naší snahou bylo zachovat intimitu a lidský rozměr díla Josefa Čapka. Obálka má vypadat autenticky pokreslená. Díl o malbě by měl vypadat jako potištěné plátno,“ popisuje Barbora Toman Tylová a odpovídá na otázku, co bylo cílem grafické podoby projektu: „Pokora, obyčejnost, intimita, snaha respektovat Josefa Čapka a vytvořit věrný obraz jeho práce v grafické podobě, která je současná.“

Pracoval jsem mnoho – Soupis výtvarného díla Josefa Čapka: Díl první: Kresba, ukázka z knihy
Spustit audio