Po stopách Karla Čapka

25. prosinec 2018

Karel Čapek zemřel 25. prosince 1938. Osmdesát let od jeho úmrtí se vydáme po jeho stopách do míst, která jsou spjatá s jeho životem a dílem. Vypravili jsme se do jeho rodného domu v Malých Svatoňovicích i do domu v Úpici, ze kterého je dnes policejní stanice. Navštívila i hronovský mlýn, který patřil jeho prarodičům z matčiny strany, letní sídlo Na Strži, kde Čapek trávil část posledních tří let svého života a také dvojvilu na pražských Vinohradech.

Karel Čapek se narodil 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích v Královehradeckém kraji v takzvaně obecním domě na náměstí, které dnes nese jeho jméno. Na svět přišel jako nejmladší ze tří dětí, ale na rozdíl od svých starších sourozenců se nenarodil v Hronově, odkud pocházela jeho matka Božena.

Lenča, Peča a Íček, tak se v dobách jejich dětství říkalo sourozencům Čapkovým – Heleně, Josefovi a Karlovi. Dětství strávili hlavně v Úpici, kam se rodina Čapkova půl roku po Karlově narození v roce 1890 přestěhovala a žila tam celkem sedmnáct let. V nově postaveném domě nedaleko centra si otec rodiny Antonín Čapek konečně otevřel svou vysněnou soukromou praxi praktického a později obvodního a továrního lékaře. U domu měl i velkou zahradu a vztah k zahradničení předal i svým dětem. Dnes je dům sídlem policie a když zazvoníte, policisté vás ochotně pustí dovnitř….

Prvních deset let svého života trávil Karel Čapek spolu se svými sourozenci prázdniny v rodišti Aloise Jiráska i obou svých starších sourozenců Heleny a Josefa – v Hronově. V tamním mlýně u silnice směrem na Polici nad Metují totiž žili jeho prarodiče – Karel a Helena Novotní.

Svůj podkrovní pokoj měl v letním sídle Karla Čapka zvaném Na Strži i jeho přítel Ferdinand Peroutka. Dům najdeme ve Staré Huti u středočeské Dobříše a dnes je z něj Památník Karla Čapka, částečně ukrytý mezi stromy a obklopený velkou zahradou. Směrem od železniční zastávky k domu vede cesta podél velkého rybníku Strž, který dal romantický název spisovatelovu letnímu sídlu, ve kterém Čapek trávil každé jaro a léto posledních tří let svého života. Déle tu ani pobývat nemohl. Vilu totiž dostali s manželkou Olgou Scheinpflugovou jako svatební dar od svého příbuzného Václava Palivce v roce 1935 a o tři roky později Karel Čapek 25. prosince 1938 zemřel.

Seriál po Stopách Karla Čapka zakončíme v Praze. Ve vinohradské vile postavené podle návrhu architekta Ladislava Machoně pro Josefa a Karla Čapkovi, kteří se do ní přestěhovali v roce 1925. Karel Čapek obýval pravou část domu, jeho bratr Josef s rodinou levou a o zahradu se starali oba společně.

 

Spustit audio

Související