Pavla Pečinková: Josef Čapek mi dal model pro hodnocení umění, ve kterém žiji

18. únor 2020

Pracovala v Národní galerii, v knižních nakladatelstvích a publikovala v samizdatu. Zaměřuje se na české umění 20. století, napsala monografii o Josefu Ladovi či Jiřím Sopkovi a patří též mezi největší odborníky na výtvarné dílo Josefa Čapka. Právě o něm mluvila ve Vizitce s Alenou Rokosovou.

Pracoval jsem mnoho – tak se jmenuje čtyřdílný soupis výtvarného díla Josefa Čapka, který dává dohromady historička umění, kritička a pedagožka Pavla Pečinková. Čapkovi se věnuje čtyřicet let, už na vysoké škole si ji získal svou poctivou osobností. A také tím, jaký byl solitér.

Pracoval jsem mnoho – Soupis výtvarného díla Josefa Čapka: Díl první: Kresba, ukázka z knihy

„Moderní umění se nese v různých ismech. Deklaruje sice svobodu, ale do jisté míry je modelovaný kolektivním programem. Čapek se mu ale nepodřídil. Samozřejmě, reagoval na kubismus a expresionismus, ale vytáhl si z toho svůj vlastní, osobitý přístup,“ řekla Pavla Pečinková ve Vizitce s tím, že pro Čapka byla tvorba nikoliv prostředkem k budování pozice a kariéry, ale vnitřní nutnost. „To mu přinášelo obří svobodu a jeho dílu hodnotu. Čapek mi dal model pro hodnocení umění, ve kterém žiji dnes,“ konstatuje žena, která své znalosti o Josefu Čapkovi prohlubovala za minulého režimu i díky tomu, že nemohla svobodně publikovat své kritické texty.

Ta invence a bohatství!

První čapkovský svazek se věnuje kresbě, v humpoleckém Nadačním fondu 8smička vyšel loni na podzim a je nominovaný na cenu Nejkrásnější česká kniha roku 2019. Následovat bude letos na podzim užitá tvorba včetně scénografií a karikatur a pak malba a grafiky.  Práce na soupisu díla Josefa Čapka by měla být hotová a kompletně publikovaná v roce 2021.

Čtěte také

Čapkovy kresby, mnohdy načrtnuté na kraji dopisu nebo na útržku novin, jsou sice na první pohled jednoduché, v několika tazích ovšem podle Pavly Pečinkové obsáhnou celé téma. „V tom malém formátu působí až existenciálně. Vidíte tam jeho invenci, bohatství, jak pracuje s formou,“ odkazuje Pavla Pečinková na takzvané dlaňovky, malé kresby, které Čapek jen v některých případech rozpracoval do obrazů.

V čem Pavlu Pečinkovou ovlivnil historik umění Jaroslav Slavík, proč ve Vizitce nechala zahrát skladbu od Hectora Berlioze a čím ji oslovil malíř Jiří Sopko? Poslechněte si celou Vizitku.

 

Spustit audio

Související