Totální prostor současného designu. Výstava Total Space demonstruje způsob, jak může design ovlivnit celkové prostředí kolem nás

12. leden 2021

Něco mezi uměleckou instalací, designem, interiérem a architekturou. Tak by se dal popsat charakter výstavy, kterou Matylda Krzykowski připravila ve spolupráci s Museum für Gestaltung v Curychu a jeho interním kurátorem Damianem Foppem. Výstava představuje komplexní prostorové instalace od pěti studií, ve své tvorbě pohybujících se na tenké hranici produktového designu, interiéru a umělecké tvorby.

Total Space je fantazie. Total Space je pohlcující. Total Space je transdisciplinární. Total Space je analogový a digitální. Total Space je vizuální a sluchový. Total Space je totální vesmírný zážitek.
Matylda Krzykowski a Damian Fopp, kurátoři výstavy Total space

Už samotný výběr designérů je velmi zajímavý. Soft Baroque je londýnské studio, které se zabývá konceptuálním designem propojující konkrétní matérii s virtuálními a digitálními zážitky. Kueng & Kaputo jsou také z Londýna a v minulosti pracovali na celé řadě umělecky pojatých projektů, často podložených teoretickými studiemi. Studio Luftwerk z Chicaga, které od roku 2017 tvoří Petra Bachmaier a Sean Gallero, se v posledních letech pro změnu proslavilo svými architektonickými intervencemi.

Výstava Total Space: Fragment instalace londýnského studia Kueng Caputo s názvem Room No. 37

Dalším subjektem ve výstavě Total Spaces je berlínské studio Sucuk & Bratwurst, které pracuje především v oblasti grafického designu, digitálních ilustrací, reklamy a editoriálů. Poslední dvojice, která doplňuje výběr kurátorů, jsou legendární švýcarští designéři a architekti Trix a Robert Haussmann, kteří působí v Curychu již od šedesátých let a společně navrhují interiéry, nábytek i drobnou architekturu. Nyní se ve svém pokročilém věku dostávají opět do středu zájmů institucí a magazínů. Jejich postmoderní a často iluzivní tvorba tak získává na této výstavě v kontextu mladých tvůrců z celého světa svůj nový rozměr.

Výstava Total Space: Pohyblivá místnost od studia Soft Baroque

        

„Na výstavě se význam fyzického zážitku stává hmatatelným v pohlcujících prostorech vytvořených pěti designovými studii. Zrcadlová skříň od Trixe a Roberta Haussmanna, krajina ze světla a barev od Luftwerk, dětský pokoj od Sucuk & Bratwurst, les sloupů od Kueng & Caputo a prostor uvedený do pohybu studiem Soft Baroque. Každou návštěvu této výstavy proměňte ve vícevrstevnatý prostorový zážitek,“ vybízejí kurátoři diváky. 

Výstava Total Space: Trix a Robert Haussmannovi ve svem zrcadlovém sále

Jednotlivé instalace výstavy v Curychu posouvají toto téma ještě dál a vytvářejí neskutečné prostory, kde se realita setkává s digitální manipulací a ironickou nadsázkou. Každý z tvůrců přistoupil ke svému prostoru odlišným způsobem a každý tak představuje odlišnou tendenci či přístup v současném designu interiérů či myšlení obecně. Soft Baroque prezentuje pohyblivou místnost, která vychází z principu jejich pohyblivého nábytku. Luftwerk naopak celý prostor pokrylo výraznými barvami. Trix a Robert Haussmann pracují se zrcadly, aby vytvořili nekončený iluzivní prostor, podobně jako to využívali u svého postmoderního nábytku v sedmdesátých a osmdesátých letech.     

Více o výstavě naleznete na webu Museum für Gestaltung.

 

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související