Nejpopulárnější designérka roku 2020? Práce Sabine Marcelis rezonuje po celém světě

15. prosinec 2020

Již několik let dominuje mladé nastupující generaci evropských designérů dynamická tvorba Sabine Marcelis z Rotterdamu. Její práce získala obrovskou popularitu a se svým emocionálním minimalismem se stala novou hvězdou současného světového designu. Obzvláště tento rok byl pro ní skvělý.

V Nizozemsku žijící designérka Sabine Marcelis vyrostla na Novém Zélandu. Ještě před tím než začala studovat design na prestižní Design Academy v Eindhovenu, měla ambice stát se profesionální snowboardistkou. Nakonec však zvítězilo umění. Dnes provozuje své studio v Rotterdamu a její tvorba osciluje mezi užitým a volným výtvarným uměním. Patří k mladé generaci mezinárodně úspěšných holandských tvůrců, kteří využili slávy holandského designu ve světě i výsadního postavení zmíněné akademie. Marcelis dnes pravidelně vystavuje v zahraničí a spolupracuje s renomovanými galeriemi a výrobci.

Minimalistický loft designérky Sabine Marcelis

Práce Sabine rezonuje i mimo odbornou komunitu. Se svými více jak 100 000 fanoušky na svém instagramovém účtu patří mezi nejpopulárnější osobnosti současné scény. Soustavně se ve své práci zabývá působením a šířením světla ve spojení s ostatními materiály. Na začátku své kariéry se proslavila souborem senzuálních svítidel Voie, ve kterých vsazuje neonové trubice do bloků různě barevných transparentních pryskyřic. Kruhové neonové trubice protínají pryskyřici, která různými způsoby filtruje zdroj světla a rozkládá ho v poetickém barevném oparu. Jejich estetika předurčila další vývoj tvorby mladé holandské designéry. Barevné gradienty, poloprůsvitné povrchy a světelné efekty dnes patří k hlavním motivům interiérových trendů. Kromě své spolupráce s galeriemi se letos Marcelis věnovala také interiérovému designu a instalacím. Její žlutá pryskyřicová koupelna se stala hitem sociálních sítí, stejně tak jako fotografie jejího minimalistického loftu.   

Design návrhářky Sabine Marcelis

Zároveň měla Marcelis jedinečnou šanci vzdát poctu jedné z největších osobností historie moderní architektury. Na začátku roku byla totiž oslovena vedením barcelonského pavilonu od architekta Ludwiga Miese Van Der Roheho, aby na krátký čas kreativně pojala jeho prostory. V rámci instalace No Fear of Glass vystavila ve spolupráci s galerií Side v prostorách této ikonické modernistické stavby několik abstraktních sochařských objektů z ohýbaného skla, travertinu a chromu a současným způsobem tak dotvořila Miesův minimalismus, který zároveň rozbila výraznou současnou barevností.

Společně s dalšími projekty pro renomované značky jako jsou Established & Sons, Bloc Studios nebo galerie Victor Hunt, je Sabine Marcelis na vrcholu své kariéry. A k tomu všemu letos porodila svého prvního potomka.  

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související