Král britského vkusu 20. století. Končí ikonický obchod značky Habitat, kterou založil Sir Terence Conran

8. prosinec 2020

Značka Habitat na začátku příštího roku zavírá svůj ikonický obchod na ulici Tottenham Court Road v Londýně. Nikdo jiný neudělal pro britský design ve druhé polovině dvacátého století tolik, jako zakladatel značky Sir Terence Conran. Interiérový designér, podnikatel, autor populárních knih nebo zřizovatel London Design Musea. Terence Conran se ve Velké Británii stal synonymem k moderní kultuře bydlení a designu, které rozvíjel a podporoval na mnoha frontách.

Narodil se v roce 1931 a studoval Central School of Art and Design v Londýně. V roce 1951 se zúčastnil výstavy Festival of Britain, který měl zásadní vliv na další vývoj britského modernistického designu a architektury, v podobném smyslu jako k tomu přispěla Bruselská výstava v roce 1958 u nás. Spolupracoval s architektem Dennisem Lennonem a v roce 1956 si založil vlastní studio, v rámci kterého začal navrhovat nábytek a zároveň pracovat pro módní návrhářku Mary Quant.

Populární Conranovy knihy jsou dnes opět zdrojem interiérové inspirace

V šedesátých letech přichází pro Conrana zlaté období. V roce 1964 zakládá v londýnské čtvrti Chelsea svůj první obchod Habitat, značky, která si ve světě designu vydobyla kultovní status za svůj kvalitní a zároveň dostupný sortiment. V Conranově představě o demokratickém bydlení se setkává spotřeba s kvalitním designem, IKEA s luxusními italskými značkami. Habitat dokonale našel svou klientelu někde mezi a vytvořil chrám spotřebního ale zároveň inteligentního a vkusného moderního života. Značka během následujících let rostla až do podoby nadnárodní řetězce obchodů, ve kterých seženete vše od elegantní židle podle návrhu některého z uznávaných designérů až po obyčejné sklenice na čerstvé těstoviny.

Interiér Conran Shopu v Londýně

V osmdesátých letech se Conran pouští do dalšího dobrodružství. V secesní budově Michelin ve čtvrti South Kensington zařizuje restauraci Bibendum a následně svůj obchod Conran Shop, dodnes živé místo pro britskou designérskou komunitu. Jeho pobočky byly později otevřeny například také v Japonsku nebo Jižní Koreji. V roce 1989 zakládá Terence Conran London Design Museum a podílí se zásadním způsobem na revitalizaci oblasti Shad Thames. Dnes je muzeum jednou z elitních institucí v oboru a sídlí v nově zrekonstruované bývalé budově institutu zemí Commonwealthu v londýnském Kensingtonu.  

K tomu byl Conran nejenom díky svým interiérovým projektům a nábytku absolutním tastemakerem západní společnosti. A to také prostřednictvím svých knih a manuálů, které během kariéry průběžně vydával. Vyšlo jich více než 50. Sir Terence Conran byl, je a stále bude jednou z největších osobností evropské bytové kultury a moderního designu. Jeho odkaz žije dál. A to i přesto, že ikonický obchod Habitatu na Tottenham Court Road končí. Značka pokračuje, ale adaptuje se na nový způsob prodeje a distribuce online a v pozměněné koncepci svých zbývajících showroomů.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.