Tomáš Syrovátka: Štít. Temný příběh ze života spisovatelky

29. srpen 2023

Slavná spisovatelka se vrací do míst, kde prožila dětství a rané mládí, aby zde po mnoha letech zdolala nejenom obtížný horský vrchol. Hru o nenávisti a nepochopení i o prosté ženské potřebě po naplněném lidském životě poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Hannah Stachová (Ivana Valešová), Keller (Erik Pardus), Joachim Fehler (Ondřej Mikulášek), Marie Raupachová (Simona Peková), Farář (Michal Bumbálek), Ingrid Raupachová (Petra Hřebíčková) a Katrin Kellerová (Marie Vančurová)
Dramaturgie: Hana Hložková
Režie: Hana Mikolášková
Natočeno: v brněnském studiu Českého rozhlasu v roce 2009

Spisovatelka Hannah Stachová – protagonistka dramatu Tomáše Syrovátky Štít – se vrací do svého rodiště kdesi na úpatí Alp, aby po mnoha letech zdolala obávaný horský vrchol. Osamělý vysokohorský výstup autorky proslulé „surovými příběhy o ženách“ se odehrává v kontrastu s faktem, že už pouhá její přítomnost není místními lidmi vnímána pozitivně. Jako nevítaná persona přitahuje značnou pozornost a nechtěně se stane svědkem a nedobrovolným aktérem událostí, o jakých obvykle píše ve svých knihách.

Syrovátkova hra, oceněná třetím místem v dramatické soutěži Cen Alfréda Radoka za rok 2005, líčí dilema ženy, jejíž život, ačkoliv je výlučný kontroverzní tvorbou a vůbec profesí literátky, jakoby není možné naplnit také obyčejnými lidskými potřebami. Osamělost a únava, věčný boj s nepochopením, to jsou motivy, které ženou Stachovou možná k poslednímu výstupu na štít, v kraji, který vyvolává příliš mnoho vzpomínek na minulost.

autoři: Hana Hložková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.