Blaga Dimitrovová: Lavina. Tragický příběh z bulharských hor je podobenstvím o tíži lidského údělu

26. srpen 2023

Konec roku 1965 trávila bulharská básnířka a spisovatelka Blaga Dimitrovová na horské chatě Rai pod vrcholem hory Botev ve společnosti horolezců. Poslouchala jejich vyprávění o dobrodružných vysokohorských výstupech, ale také o smrti kolegů a přátel, kteří se z hor už nikdy nevrátili. Jeden z příběhů ji inspiroval k sepsání filmového scénáře a později také úspěšného románu s názvem Lavina, který poprvé vyšel v roce 1971. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Miroslav Skála, Josef Hlavnička
Osoby a obsazení: vypravěč (Jiří Adamíra), Najden (Miroslav Moravec), komik (Jiří Plachý), Asen (Boris Rösner), Branko (Lukáš Hlavica), Slav (Jiří Hromada), pověrčivý (Pavel Pípal), Dara (Eliška Balzerová), Nikifor (Jan Novotný), Dejan (Eduard Cupák), chatař (Soběslav Sejk), matka (Libuše Havelková), Sněža (Simona Vrbická), muž (Antonín Molčík), Mitko (Rudolf Kubík), Mitko (Pavel Ulrych), revizor (Oldřich Panovský) a revizor (Jan Večeřa)
Dramaturgie: Jana Weberová
Překlad: Alena Maxová
Hudba: Leoš Kosek
Režie: Jan Berger
Natočeno: 1992

Velkou událostí zimy roku 1965 se v Bulharsku stala lavina, která spadla na svahu hory Orleto 16. prosince. Zasypala výpravu šestnácti horolezců, z nichž jedenáct pod sněhem zemřelo. Dodnes je považována za největší tragédii bulharského horolezectví.

Autorka v něm složila poctu obětem neštěstí a na základě jejich příběhu vytvořila velmi působivé podobenství o lidské odvaze a touze vzdorovat nepřízni přírody a překonat sebe sama.

Spustit audio

Související