Tomás González: Na počátku bylo moře

Tragický, osudový příběh třicátníka J. a jeho ženy Elen, kteří se pokoušejí začít nový život na statku na pobřeží Karibského moře, ale jejich původní záměry se obracejí v opak... Sedmidílnou četbu na pokračování z románu kolumbijského spisovatele letos nastudoval režisér Petr Mančal s Petrem Kubesem. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. 

Premiéru četby Na počátku bylo moře uvádíme u příležitosti 25. ročníku Mezinárodního knižního veletrhu Svět knihy, který se tento týden koná na pražském Výstavišti a jehož hlavním hostem je literatura Latinské Ameriky. Gonzálezův román současně vychází v češtině. Křest rozhlasové četby na pokračování i knihy proběhne v sobotu 11. května od 14:00 na veletržním stánku Českého rozhlasu. Moderuje Markéta Kaňková.

Je polovina sedmdesátých let a třicátník J. se spolu se svou ženou Elenou stěhuje z kolumbijského velkoměsta na statek u Karibského moře. Možná je vede vzpoura proti etablované společnosti, možná ozvuk životního stylu hippies, možná chuť začít život znovu a jinak uprostřed téměř nedotčené přírody mezi pralesem a mořem. Obraz ráje však brzy začne nabývat podobu pekla. Počáteční radost z budování vystřídají finanční potíže, smutek z nekonečných zimních dešťů, Elenina neschopnost sžít se s místními lidmi i stupňující se konflikty mezi ústřední dvojicí. Zkouška životem v přírodě zesiluje povahové nedostatky obou protagonistů, jejichž původní záměry se obracejí v opak. Pod povrchem událostí narůstá skryté násilí. Vše spěje k neodvratné tragédii. Její závěr se však stává součástí nekonečného koloběhu přírody, živlu moře, které podle dávné legendy původních obyvatel tady bylo od počátku jako dárce života a paměti.

Petr Kubes

Kolumbijský prozaik Tomás González, narozený r. 1950 v Medellínu, vystudoval filozofii na Kolumbijské národní univerzitě. Žil téměř dvacet let v USA, do Kolumbie se vrátil v roce 2002. Přebývá na statku mimo městskou civilizaci a důsledně se straní tzv. literárního provozu. Zřejmě i proto získal od kritiků přídomek „nejlépe ukrývaného tajemství kolumbijské literatury“. Svými zatím osmi romány vyvrací rozšířený předsudek, že kolumbijská literatura je buď magický realismus, anebo příběhy o nájemných vrazích a drogových kartelech.

González zpravidla vychází ze skutečných událostí – to je i případ románu Na počátku bylo moře –, které mísí s fikcí. Ve středu jeho zájmu vždy stojí jedinečnost jednotlivce. Jeho styl se vyznačuje přesností, úsporností a smyslem pro rytmus. Své postavy kreslí pevnými tahy a přírodu podává ve vysoce smyslových obrazech. Román Na počátku bylo moře (1983, revidováno autorem 2011), kterým Tomás González poprvé vstupuje do českého prostředí, je autorovou oceňovanou prvotinou.

Účinkuje: Petr Kubes

Z vlastního překladu připravila: Blanka Stárková
Režie: Petr Mančal
Natočeno v roce 2019.

autoři: Blanka Stárková , tur
Spustit audio