Tomáš Forró: Donbas. Reportáž z evropské války, která není občanská

2. březen 2022

„Mnozí to vnímají jako etnický konflikt mezi ukrajinskými a ruskými obyvateli, tedy jako občanskou válku. Ale to vůbec není pravda. Na proruské straně často bojují Ukrajinci a naopak Ukrajinu mnohdy brání čistokrevní Rusové,“ říká slovenský novinář Tomáš Forró, který mapuje válku na východě Ukrajiny a napsal o ní ceněnou knihu Donbas. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů.

V březnu 2014 protestují v Doněcku lidé proti „fašistům“ okupujícím kyjevské náměstí známé jako Majdan. Uprostřed davu padá na dlažbu ukrajinský nacionalista Dmytro Čerňavskyj a z bodných ran mu prýští krev.

Účinkuje: Martin Siničák
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Ondřej Mrázek
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 9. 10. 2020

Tak počíná válka na Donbasu, v jejíchž četných obětech bychom těžko hledali smysl tváří v tvář střetu, který po roce zamrzá podobně jako konflikty v Moldavsku, Ázerbájdžánu a Gruzii dvě desetiletí předtím.

Ta asociace není náhodná. Scénáře všech těchto událostí byly napsány v Kremlu, jsou si podobné ve využití hybridních taktik, které slučují dezinformační kampaň s bojovými akcemi polovojenských skupin, i ve výsledku. Ve všech zmíněných zemích vznikly separatistické kvazistáty, jejichž smyslem je destabilizovat stát.

Hlasy z obou stran

Na Donbas na východním okraji Ukrajiny, do takzvané Doněcké lidové republiky (DLR) a Luhanské lidové republiky (LLR), se v letech 2016 až 2018 vypravil slovenský reportér Tomáš Forró a přivezl odtamtud pozoruhodnou reportáž.

„První rok jsem na Donbas přijížděl jako všichni,“ přiznává reportér v závěru knihy. „Věděl jsem dopředu, na čí straně je pravda, a materiál, který jsem měl získat, měl být jen ilustrační pomůckou, jak to ukázat ostatním. Potom jsem tuto jistotu úplně ztratil. Způsobilo to utrpení, s nímž jsem se setkával na obou stranách – bylo ho příliš a bylo příliš nesmyslné.“

Důsledky ostřelování v Doněcku

Jeho reportáž není poutavá jen proto, že zaznamenává zážitky, zachycuje syrovou atmosféru války a přináší spoustu autentických příběhů. Ukazuje totiž svědectví z obou stran konfliktu a je zřejmě věcí mimořádného nadání, že se mu otevřelo tolik lidí různých, naprosto nesmiřitelných názorů.

Autorovými průvodci po spálené zemi jsou ukrajinský tajný agent Meklaud, který infiltroval do bojových složek DLR, český dobrovolník Jura, bojující v řadách separatistů, uprchlice z Luhansku Líza, překladatelka Dáša, hrající roli autorova falešného děvčete, člen ukrajinských speciálních jednotek Ihor, který se na Donbasu zúčastnil těch nejtěžších bojů, nebo Gruzín Mamuka, absolvující na Ukrajině další ze série svých osobních střetů s ruským světem.

Forróova empatie vůči jejich osudům, motivacím a různorodým pohledům na skutečnost přitom není jen dar. Při četbě jeho reportáže cítíme, že je tvrdě vykoupená. Jistě, novinář má to štěstí, že se z válečné zóny má kam vrátit – domů, do bezpečí, do Evropy. A přece i on zažívá nebezpečí a bezvýchodnost a snaží se uchopit těžko uchopitelné.

autor: Viktor Bezdíček
Spustit audio