Témata v Protisvětech Ladislava Fukse. Výstava k výročí akcentuje návaznost i rozpory, groteskno i temné struny, fakta i zážitek

23. červen 2023

Které motivy nejlépe vystihují osobnost a dílo spisovatele Ladislava Fukse, od jehož narození letos uplyne sto let? To se snaží ukázat i zážitkově zprostředkovat výstava Protisvěty Památníku národního písemnictví v pražském letohrádku Hvězda, kde je k vidění až do konce října.

Sto let od narození, šedesát let od vydání první knihy a čtyřicet let od vydání poslední prózy ‒ to jsou výročí, jimiž si letos připomínáme osobnost spisovatele Ladislava Fukse. Reflektuje je i výstava PROTISVĚTY Muzea literatury v pražském letohrádku Hvězda,  jejíž architekturu vytvořil atelier MCA (Pavla Melková, Miroslav Cikán) a grafiku Robert V. Novák.

Co z písemné pozůstalosti a jaké kuriozity ukazuje expozice i katalog a jak se výstava snaží dopřát návštěvníkovi intenzivní prožitek fuksovského věta i zrcadlového protisvěta? Jak vypadal spisovatelův byt? Která témata jsou pro Fukse zásadní? A smí se do expozice vstupovat, sedat na židle nebo šlapat na zrcadla? O tom si s redaktorkou Mozaiky Šárkou Jančíkovou povídala kurátorka Michaela Kuthanová z archivu Památníku Národního písemnictví.

Spustit audio