Divoký a temný život Ladislava Fukse. Oslavte s Vltavou 100 let od narození jednoho z našich nevýraznějších spisovatelů

Smutné dětství, homosexualita v době, kdy se nepřiznávala, poplatnost komunistickému režimu, kontakty s tajnou policií, útěk z vlastní svatby… Životní příběh Ladislava Fukse je plný zběsilých zákrut a neutěšených uliček. Nejen o nich teď poslouchejte premiérové pořady na Vltavě.

PROGRAM

  • Mozaika od 18. září
    Stvoření Ladislava Fukse
    „Nejúplněji jsem obsažen jen a jen ve svých knihách. Bude-li je někdo číst za sto let, nebude ho zajímat, jaký jsem byl já. Pokud ano, tak si mě stvoří z toho, co si přečetl,“
    uvedl v mottu svých pamětí, které nám o jeho skutečném vnitřním životě říkají jen málo, spisovatel Ladislav Fuks, jehož spletité osudy ovšem skýtají mnohé záchytné body pro interpretaci jeho tvorby. Jakou roli u něj hrál strach, humor, manýrismus, nebo temnota? A lze se vůbec u autora s životním příběhem Ladislava Fukse i sto let po jeho narození vyhnout biografickému čtení jeho díla?

  • Ranní Mozaika 19. září
    Pan Theodor Mundstock v rozhlasové premiéře
    Jak vypráví příběh osamělého Žida, který žije v Protektorátu Čechy a Morava a se strachem očekává povolání do transportu, rozhlasový režisér Aleš Vrzák? Rozhovory s tvůrci před večerní premiérou.

  • Povídka od 19. září
    Poslední ostrov, Smrt morčete, Růžové logaritmy, Športovec, Nedohořelá svíčka, Jedna malá hezká idylka (PREMIÉRA), Podivuhodné setkání (PREMIÉRA).

  • Akcent 19. září 
    Ladislav Fuks a jeho boj s autocenzurou
    Komunisté mu sice aplaudovali, ale jak se s tím vyrovnával ve své tvorbě? Ladislav Fuks a jeho odkaz dnešku. Postavy jeho děl na divadelní scéně a proč se stále vracejí? Hosty budou Jiří Tušl, přítel a autor knihy Moje zrcadlo a co bylo za zrcadlem - paměti Ladislava Fukse a  Marta Ljubková, literární kritička a dramaturgyně.

  • Večerní drama 19. září
    Ladislav Fuks: Pan Theodor Mundstock 
    (PREMIÉRA)

Nejúplněji jsem obsažen jen a jen ve svých knihách. Bude-li je někdo číst za sto let, nebude ho zajímat, jaký jsem byl já. Pokud ano, tak si mě stvoří z toho, co si přečetl.
Ladislav Fuks

Koncem září je to přesně sto let, kdy se Fuks v hlavním městě narodil. Vracet se k jeho tvorbě, má smysl vždy, protože do ní otiskl nejen svůj bohatý svět, ale i ten, který ho obklopoval a ten, který mají lidské bytosti nějak pozoruhodně společný. U příležitosti kulatého výročí se však ke jménu Ladislav Fuks vracíme ve velkém.

Především se zcela nové dramatizace dočkal jeho první román Pan Theodor Mundstock. Inscenace o strachu, který dokáže člověka zničit, je natočená binaurálně a zavede tak posluchače přímo do hlavy osamělého Žida žijícího za války v protektorátu. Pro kvalitní poslech si tedy nasaďte sluchátka, aby vás zvuk skutečně obklopil ze všech stran. V hlavních rolích uslyšíte Vladimíra Javorského, Ivanu Uhlířovou, Luboše Veselého nebo Ivu Janžurovou. 

V premiéře taky uvedeme dvě Fuksovy povídky. Víkend bude patřit zcela nové interpretaci textů Jedna malá hezká idylka, Zpráva o Barbaře z Mníšku a Podivuhodné setkání. A týden doplní ještě pětice autorových povídek z archivu.

V Mozaice se blíže podíváme na Stvoření Ladislava Fukse. Stejnojmenný seriál se bude ptát, jakou roli u něj hrál strach, humor, manýrismus, nebo temnota? A lze se vůbec u autora s životním příběhem Ladislava Fukse i sto let po jeho narození vyhnout biografickému čtení jeho díla?

Publicistický Akcent se zaměří na Fuksův boj s autocenzurou. Hosty budou Jiří Tušl, přítel a autor knihy Moje zrcadlo a co bylo za zrcadlem - paměti Ladislava Fukse a  Marta Ljubková, literární kritička a dramaturgyně.

Klára Fleyberková

Nejnovější články

Stránky