Tarantino o Quentinovi: vztahy s herci a herečkami, audience u Morriconeho i peprné historky z natáčení

12. prosinec 2023

Po nedávno vydané autobiografii tu máme další knižní titul spojený se jménem ikonického režiséra Quentina Tarantina. Autorem výpravného komiksu je filmařův velký fanda, Francouz Amazing Ameziane. Vytvořil – po obsahové i výtvarné stránce – unikátní dílo.

Amaziane se snaží proniknout do Tarantinovy duše a taky do jeho filmových postupů. Zajímavým způsobem popisuje například to, jak buduje svoje scénáře a jak se rodí jednotlivé scény jeho filmů,“ pochvaluje si překladatel a vydavatel Petr Himmel. Když Amaziane poslal celou knihu Tarantinovi k posouzení, neměl prý režisér žádné připomínky. Nic necenzuroval, nic nepřidal. „To je bráno jako nejvyšší uznání a maximální přijetí,“ zdůrazňuje Himmel.

Amazing Améziane: Tarantino o Quentinovi

V komiksu jsou barvitě popsané i režisérovy vztahy s jeho herci. „K těm nejoblíbenějším patří Samuel L. Jackson. Rozumí Tarantinovým dialogům a umí je všechny zpaměti, a to i repliky ostatních herců. Když s ním tedy někdo hraje, nesmí se splést. Jinak mu to dá Jackson okamžitě sežrat,“ usmívá se překladatel komiksu. Jak dodává, Kurt Russel zásoboval Tarantina historkami z Hollywoodu 60. let, které režisér použil ve svém snímku Tenkrát v Hollywoodu. Skvěle si Tarantino rozumí i Leonardem DiCapriem či Dannym Trejem. Na druhé straně – výborné vztahy s Umou Thurman poškodila hereččina vážná autonehoda při natáčení filmu Kill Bill. Později jí ale Tarantino pomohl při jejím sporu s producentem Weinsteinem.

Půvabná je pasáž popisující Tarantinovu návštěvu u Ennia Morriconeho. Režisér ho přijel do Říma požádat o hudbu k filmu 8 hrozných, a připadal si jako při audienci u papeže. Poté, co mu skladatel vynadal, že bez dovolení používá ve svých snímcích fragmenty jeho hudby, mu nabídl skladby, které původně vzniky k jinému filmu, ale nebyly nikdy použity. „Dokonce mu je přehrával na klavír, a Tarantino byl nadšen. Dopadlo to tak, že nakonec Morricone složil i hudbu zcela novou. Western 8 hrozných tak má muziku od téhle hudební legendy, a ta muzika je úžasná,“ uzavírá své tarantinovské vyprávění překladatel komiksu Tarantino o Quentinovi a šéf nakladatelství Garamond Petr Himmel.

Spustit audio

Související