Sváteční přání

23. prosinec 2005

Za rabínem přiběhl silně rozčílený obchodník a vyprávěl, že naproti jeho krámku přes ulici otevřeli velkou prodejnu, která ho přivede ke krachu. Obchodníkova rodina prý vlastní krámek celé století, a přijít teď o něj je zničí, protože nic jiného neumí.

Rabín řekl: "Když se budeš majitele prodejny bát, budeš ho nenávidět. A nenávist přivodí tvůj konec."

"Co mám dělat," ptá se pološílený obchodník.

"Každé ráno vyjdi na chodník před svůj krámek, požehnej mu a popřej, ať se mu daří. Potom se obrať k té prodejně a požehnej jí také."

"Cože? Žehnat svému rivalovi a původci mé zkázy?"

"Každé požehnání, které mu dáš, se od něho odrazí a vrátí se ti jako dobro. Každé zlo, které mu budeš přát, tě bude ničit."

Po půl roce se obchodník vrátil, aby oznámil rabínovi, že svůj krámek musel zavřít, jak se obával, ale že je nyní vedoucím velkoprodejny a daří se mu lépe než kdykoliv.

Je to také zkušenost básníka Jana Zahradníčka, který radil spoluvězňům padesátých let, aby se nedívali na své věznitele s nenávistí. Ta by totiž zničila nejprve je samé.

O tom jsou také sváteční dny: Vyjít před své krámky a podívat se na své soky. A přát jim dobro! Věřte, že se odrazí zpět k vám!

Našel jsem jeden krásný text, kterým bych vám chtěl popřát šťastné svátky. Je to text jednoho blahopřání, či požehnání z Jeruzaléma.

Jestliže jsi dnes ráno vstal a cítíš se více zdravý než nemocný, dostalo se ti více požehnání než milionu těch, kteří nepřežijí tento týden.

Jestliže jsi dosud nezažil hrůzu války, osamělost ve vězení, agónii mučení nebo svíravou bolest hladu, jsi na tom lépe než 500 milionů lidí ve světě.

Jestliže se můžeš zúčastnit shromáždění věřících beze strachu z pronásledování, mučení a smrti, dostává se ti více požehnání než třem miliardám lidí ve světě.

Jestliže máš v ledničce jídlo, jsi-li oblečen, máš-li střechu nad hlavou a místo na spaní, jsi bohatší než 75 % lidí na světě.

Jestliže máš peníze v bance nebo jen v peněžence a můžeš dát pár drobných někde na misku, patříš mezi 8 % nejbohatších lidí na světě.

Jestliže držíš hlavu zpříma, máš úsměv na tváři a pociťuješ vděčnost, je to požehnání. Hodně lidí by to tak mohlo prožívat, ale neumějí to.

Jestliže můžeš někoho vzít za ruku, obejmout ho, nebo se alespoň dotknout jeho ramene, dostává se ti požehnání, protože tak nabízíš uzdravující dotek.

Jestliže můžeš přečíst nebo slyšet toto poselství, dostal jsi dvojí požehnání: Někdo na tebe myslí a ty ses to dozvěděl, dvě miliardy lidí neumějí číst a psát.

Přeji ti šťastné sváteční dny, spočítej všechna svá požehnání a předej toto poselství dál, abys připomněl všem, z čeho je možno se radovat.

autor: Prokop Siostrzonek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.