Sundance je most mezi světem filmového umění a byznysu, říká Andrea Prenghyová

12. únor 2020

Andrea Prenghyová, ředitelka projektu dok.incubator, se ohlíží za letošním festivalem Sundance. Tři filmy, které před svým dokončením prošly jejím intenzivním půlročním workshopem, se letos festivalu zúčastnily.

Sundance je podle Andrey Prenghyové nejdůležitější festival na světě, protože se odehrává v nejsilnějším západním filmovém trhu – v Severní Americe. O festivalu v milionářském lyžařském resortu v Utahu mluví Prenghyová v rozhovoru pro Vltavu jako o místě, kde se potkává – podle ní jinak velmi oddělený – svět filmového byznysu a blockbusterů na jedné straně a filmového umění na straně druhé.

Čtěte také

Letošní ročník přinesl cenu pro nejlepší krátký animovaný film snímku Dcera, který natočila Daria Kaščejevová. Festivalu se ale úspěšně zúčastnily také tituly, na nichž se Česko podílelo právě skrze mezinárodně úspěšný projekt dok.incubator. Ten už devět let v Praze pomáhá ambiciózním dokumentům z celého světa prostřednictvím půlročního workshopu ve fázi střihu filmu.

A proto skáču… nejlepším filmem

Za nejlepší film, který v nabitém programu Sundance viděla, označuje Andrea Prenghyová dokument A proto skáču, natočený podle světoznámé knihy mladého autisty Naoki Higašidy, který v textu dokázal přiblížit svoje bohaté, citlivé a inteligentní vidění světa a pocity lidí s autismem nejširšímu čtenářstvu. Film získal cenu diváků.

Z filmu Země je modrá jako pomeranč

Dva tituly, které prošly dok.incubatorem, získaly cenu v sekci World Cinema Documentary Competition. Historicky první ukrajinský titul v soutěži Země je modrá jako pomeranč (The Earth is Blue as an Orange, r. Iryna Tsilyk) získal cenu za režii. Snímek ukazuje rodinu čelící traumatům života v centru válečné zóny na Donbase. Českou premiéru bude mít tento film na nadcházejícím ročníku festivalu Jeden svět.

Rumunský, venezuelský a ukrajinský příběh pro celý svět

Rumunský debut Acâş, můj domov (Acasa, My Home), který natočil Radu Ciorniciuc, obdržel cenu za kameru (spolu s režisérem film snímal Mircea Topoleanu). Film portrétuje dramatickou změnu v životě rodiny, která je vyhnána z divočiny Bukurešťské delty a nucena se adaptovat na život velkoměsta. Film se chystá uvést televize HBO.

Z filmu Acâş, můj domov

Trojici doplňuje snímek Tenkrát ve Venezuele (Once Upon a Time in Venezuela) režisérky Anabel Rodríguez vypráví příběh rozvratu dříve prosperující venezuelské vesnice. Ta se podle slov Andrey Prenghyové ve filmu stává obrazem celé společnosti.

Z filmu Once Upon a Time in Venezuela
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související