Největší objevy festivalů v Torontu a Benátkách jsou zfilmovaný Jack London a debut Shannon Murphy

18. září 2019

Filmová publicistka Iva Přivřelová a kurátorka Irena Kovářová se ve vltavských Reflexích ohlížejí za průběhem letošních festivalů v Benátkách a Torontu.

Vítězný snímek 76. ročníku slavného benátského festivalu Joker (r. Todd Phillips) bude už brzy k vidění také v našich kinech. Je to psychologické drama ze 70. let a komiksový film ze stáje DC zároveň. „Je to dobře natočený, skvěle zahraný snímek. Ve filmu se ozývají i nálady části společnosti, která má dojem, že si jí nikdo nevšímá, čímž je také aktuální,“ hodnotí film Iva Přivřelová, která z celého festivalu nejvýš vyzdvihuje snímky Marriage Story (Příběh manželství) Noaha Baumbacha a celovečerní filmový debut Babyteeth od Shannon Murphy.

Z filmu Martin Eden

Nejsilnější zážitky z Toronta

Film Jojo Rabbit s imaginárním kamarádem Hitlerem jako postavou vyhrál na Torontském festivalu. „Snímek neměl úplně nejlepší novinářské recenze, ale získaná divácká cena ho vrací mezi favority oscarové sezony. Právě Toronto a jeho divácká cena jsou totiž důležitou indicií nadcházející sezony výročních cen,“ říká Irena Kovářová. Z programu prestižního torontského festivalu vyzdvihuje především vítězný snímek sekce Platform Martin Eden od Pietra Marcella, natočený podle stejnojmenné předlohy od Jacka Londona a rumunský dokument Colectiv. Režisér Alexander Nanau v něm zvedá diváky ze židle sledováním událostí po tragickém požáru v bukurešťském klubu Colectiv. „Je to úžasný film, nejlepší dokument, který jsem za dlouhou dobu viděla,“ dodává Irena Kovářová.

Na obou festivalech jsme také sledovali reakce na Nabarvené ptáče, které mělo v Benátkách světovou a v Torontu severoamerickou premiéru. Poslechněte si detaily ze záznamu filmových Reflexí!

autoři: Pavel Sladký , Šárka Gmiterková
Spustit audio

Související