Stefan Grabinski: Bludný vlak

21. prosinec 2015

(Železniční legenda). Povídka haličského autora.

Poslouchejte na Vltavě 21. prosince 2015 v 9:30. Po odvysílání se povídka objeví také na stránce Hry a literatura. Zůstane tam až do neděle 27. prosince 2015.


Narozen roku 1887, vystudoval filologii a polskou literaturu ve Lvově. Od dětství trpěl tuberkulózou, která byla v rodině dědičná. Nemoc pravděpodobně měla za následek jeho ponurý pohled na život. Po ukončení studií pracoval jako středoškolský učitel v městě Przemyslu, ale zdravotní stav ho donutil odejít do penze. Dožil sám, zapomenut a v naprosté chudobě.

Výběr z Grabinského tvorby vyšel v Německu v prestižní hororové edici Knihovna domu Usherů roku 1953 a ve Spojených státech mu po vydání rozsáhlé sbírky Temná oblast (1993) dali okamžitě přídomky „polský Poe“ a „polský Lovecraft“. Tři z jeho příběhů se dočkaly i filmového zpracování.

Literárně Grabińského tvorba čerpá z tradice modernistické psychologické prózy. Autor byl fascinovaný fenomény psychopatologie, parapsychologií i dobovým zájmem o okultní vědy, ale především vycházel z tradice hororu a fantastiky 19. a začátku 20. století. Byl také vášnivým ctitelem prvních expresionistických filmů.


Autor: Stefan Grabinski Překlad: Libor Martínek Připravila: Jiřina Tejkalová

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a literatura

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.