Honoré de Balzac: Otec Goriot. Slavný francouzský román v režii Jiřího Horčičky

9. duben 2023

Dramatizace slavného románu, ve kterém se v malém penzionu setkávají existence z okraje společnosti v čele s mužem, který vše obětoval svým dcerám. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Dramatizace: Zuzana Kočová
Účinkují: Otec Goriot (Martin Růžek), Anastazie z Restaudu, jeho dcera (Alena Vránová), Vauquerová, majitelka pensionu (Marie Vášová), Vautrin, nájemník pensionu (Miloš Nedbal), Evžen Rastignac, studující práv, nájemník penzionu (Viktor Preiss), Bianchon, medik, nájemník penzionu (Miloš Hlavica), Viktorina (Jaroslava Pokorná), Couturová, její pěstounka (Nelly Gaierová), Michonneauová (Pavla Maršálková), Poiret, penzista (Eduard Dubský), vévodkyně z Beauséantu (Jana Andresíková), hrabě Restaud (Ladislav Boháč) a další
Dramaturgie: Jaroslava Strejčková
Překlad: Božena Zimová
Hudba: Josef Pech
Režie: Jiří Horčička
Natočeno: 1974

Ve svém rozsáhlém díle přivádí autor na scénu galerii různých postav a postaviček. Na jejich pestrých osudech dokládá společenskou atmosféru Francie 19. století – dobu plnou rozporů, nedůvěry a intrik, kdy honba za penězi a majetkem převážila nad hodnotami, které přináší přátelství a láska.

Jednu ze svých prvních rozhlasových rolí zde ztvárnil Viktor Preiss, který je mezi nominovanými do probíhající ankety Neviditelný herec / herečka století. Slavnostní vyhlášení ankety se odehraje na Nové scéně Národního divadla 12. dubna od 20 hodin a uslyšíte jej v přímém přenosu Radiožurnálu, Dvojky a Vltavy.

autoři: Jaroslava Strejčková , Martin Velíšek
Spustit audio

Související