Startujeme České léto na Vltavě. Mozaika pod širým nebem přivítala Dagmar Peckovou, Jiřího Havelku nebo Radku Denemarkovou

27. červen 2022

České léto na Vltavě začalo na pražském náměstí Míru před Kavárnou Potmě. Právě odtamtud se v pondělí 27. června živě vysílala odpolední Mozaiku s exkluzivními hosty. Ve znamení Českého léta byli pozváni umělci, které brzy potkáme na chystaných letních kulturních akcích a festivalech. Vzhledem k blížícímu se českému předsednictví v Radě Evropské unie jsme požádali o rozhovor i tvůrce, kteří mohou porovnávat kulturní život a dění u nás a v zahraničí.

Mezi hosty byla operní pěvkyně Dagmar Pecková, spisovatelka Radka Denemarková, animátorka Michaela Pavlátová, dokumentaristka Adéla Komrzý a rozhovor nám poskytli také divadelní režisér Jiří Havelka nebo herečka Lenka Krobotová.  

České léto na Vltavě je spojené se jmény celé řady osobností české kultury, a to i těch, jejichž tvorba a věhlas přesáhly hranice naší republiky. Podle šéfredaktorky stanice Jaroslavy Haladové se projekt zaměřuje na to, jaké stopy česká kultura ve světě zanechala v průběhu let a jaké stopy utváří dnes. „Půjde o literárně-dramatické tituly, hudbu i publicistiku,“ dodala Jaroslava Haladová jako host Mozaiky na adresu letního vysílání Vltavy. Například Četbu na pokračování otevírá román Druhé město Michala Ajvaze. „Rádi nejen v našich literárních řadách ukazujeme, že i komplikovanější věci můžou být přístupné jenom tím, že je člověk skrze sebe nechá proudit. Myslím, že Druhé město je přesně ten případ,“ řekla o premiérově četbě slovesná dramaturgyně Klára Fleyberková.

Mozaika odstartovala České léto na Vltavě – živé vysílání z pražského náměstí Míru

Operní pěvkyně Dagmar Pecková mimo jiné pozvala návštěvníky na chystaný hudební festival Zlatá Pecka v Chrudimi na konci srpna. Podtitulem letošního ročníku je Fenomén Amadeus. „Na Mozartovi se člověk moc naučí. Nejenom techniku a ovládání svého hudebního nástroje, ale hlavně také, co se týče emocí,“ míní pěvkyně, zakladatelka a umělecká ředitelka festivalu Zlatá Pecka Dagmar Pecková. 

Herečka Lenka Krobotová mluvila o chystané inscenaci Macbeth v režii Jakuba Krofty na letošních Letních shakespearovských slavnostech na Pražském hradě, v němž ztvární roli Lady Macbeth. Režisér a dramatik Jiří Havelka přiblížil dramaturgii a současný repertoár pražského divadla Vosto5 a jeho hostování na letních festivalech. Spisovatelka a překladatelka Radka Denemarková hovořila o svých zkušenostech se zahraničními čtenáři, které potkává na literárních veletrzích. Řeč byla i o tom, jak ji ovlivňují pobyty a stáže v cizině. „Pobyt v jiné zemi je také zrcadlo, díky kterému vidíte svůj domov jinak. Je pro mě zásadní tam být a prožít si to na vlastní kůži,“ uvedla spisovatelka.

Zkouška umění ve Varech

Čtěte také

S režisérkou a animátorkou Michaelou Pavlátovou jsme si povídali především o tom, co jí přinášejí zahraniční filmové přehlídky. O zkušenosti z práce na oceňovaném dokumentárním filmu Jednotka intenzivního života se podělila režisérka Adéla Komrzý. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech bude uveden nový dokument Zkouška umění, jenž Komrzý natočila s Tomášem Bojarem. Tento snímek diváky zavádí na přijímací zkoušky na Akademii výtvarných umění.

Stanoviště, na kterém moderátorky Mozaiky Kristýna Franková a Jana Kozubková vedly rozhovory se svými hosty, bylo vedle vstupu do Kavárny Potmě na náměstí Míru v Praze. Právě tento prostor, kde obsluhují lidé se zrakovým postižením, přibližuje život nevidomých širší veřejnosti, a výtěžek z kavárny je určen těžce zrakově postiženým. Moderátorka Jana Kozubková ji navštívila v živém vysílání spolu s pěvkyní Dagmar Peckovou. Kavárna Potmě bude na pražském náměstí Míru nedaleko kostela sv. Ludmily otevřená do 3. července. 

autor: Jan Zítka
Spustit audio

Související