Ostrůvky českého umění v bruselském mumraji. Jak se Češi v Bruselu připravují na předsednictví Radě EU?

1. červenec 2022

Belgie – to už znamená dva národy. A Brusel – to jsou desítky národních enkláv na jednom místě. Má mezi nimi prostor i česká kultura? Jak umělecky žije česká bruselská komunita, najdou se tu i profesionální umělci s českými kořeny? A co chystají kulturní diplomaté na období českého předsednictví? Zjišťovali jsme přímo v Bruselu v pětidílném seriálu.

Šéfka Českého centra v Bruselu Jitka Pánek Jurková

Nadcházející České předsednictví Evropské Unii znamená samozřejmě velké pozdvižení pro celou českou komunitu v Bruselu. Profesionální kulturní diplomaté připravili program, jímž chtějí Evropě představit české umění – včetně filmového festivalu, výstav, koncertů a intervence v nejvýznamnější belgické výstavní síni. Nadšenci z řad amatérů k tomu připojí ples a několik vystoupení tamějšího sboru Brusinky. 

Výstavní prostor v Palais des beaux-arts de Bruxelles, tzv. Bozar

Přiblížíme si ale také, jak žijí v Belgii umělečtí profesionálové – od hudebníků a pedagogů přes manažerku mezinárodních vztahů federální kulturní instituce po v Belgii studující klavíristky, jimž se v poslední době daří v mezinárodních soutěžích.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Související