Art Decový skvost Bruselu. Projděte se s Adamem Štěchem velkorysou privátní residencí vily Empain

13. leden 2021

Vila Empain byla postavena nepříliš známým švýcarským architektem Michelem Polakem. V roce 2008 se stala majetkem umělecké nadace Boghossian, která zde od roku 2010 hostí výstavy současného umění. Dům se tak proměnil v uměleckou galerii a původní majestátní soukromé prostory domu dnes hostí renomované výtvarníky z celého světa.

V roce 1934 si stavbu vily objednal baron Louis Empain, syn slavného belgického průmyslníka Eduarda Empaina. Louis však viděl budoucnost vily v uměleckém světě již od počátku. Poněkud excentrický majitel totiž ve vile nakonec skoro vůbec nebydlel a v roce 1937 jí daroval belgickému státu za účelem vybudování muzea dekorativní tvorby a současného umění. Výstavy se zde pořádaly do roku 1943 a nakonec vilu obsadily jednotky německé armády.

Vila Empain architekta Michela Polaka v Bruselu

Ale ani po válce strastiplná historie objektu nekončí. Do sedmdesátých let zde sídlila paradoxně ambasáda tehdejšího Sovětského svazu, aby si jí později pronajala televize RTL, která ji v průběhu devadesátých let opustila. Od té doby vila chátrala a v roce 2000 jí koupil belgický podnikatel Stéphan Jourdain. I tak však zůstal objekt prázdný a vystaven vandalství.

Vila Empain architekta Michela Polaka v Bruselu

A konečně se tak dostáváme k nadaci Boghossian, která jí koupila v roce 2008 a po náročné renovaci otevřela veřejnosti jako muzeum. Nadaci založili v roce 1992 libanonští šperkaři z rodiny Boghossian z cílem podporovat umění a kulturní vzdělávání. Během posledních osmi let se v prostorách vily vystřídala řada kurátorsky koncipovaných výstav a instalací. V rámci výstavy Decor v roce 2016 například všechny okna vily zahalil do svých barevných struktur slavný francouzský výtvarník Daniel Buren.

Dnes tento unikátní objekt opět září ve své původní kráse a dekorativním luxusu. Zvenku je dům obložen leštěnými kamennými deskami a jeho siluety jsou rámovány zlacenými linkami. U vstupu zaujmou nástěnná architektonicky koncipovaná svítidla ve tvaru navršených kostek. Samotné dveře pak kryje impozantní kovová mříž vyvedená v abstraktní kompozici kosočtverců a obloučků. Interiéru dominuje dvoupatrová centrální hala s ochozem po všech stranách. Architekt nešetřil na žádném detailu. Stěny jsou obloženy různými druhy mramorů a na míru řešené prvky jsou z ušlechtilých kovů či tropického dřeva.

Vila Empain architekta Michela Polaka v Bruselu

I přesto, že řada původních prvků zmizela během devadesátých let, vile se podařilo navrátit její ztracenou noblesu a její unikátní art-decový dekor. K němu patří i podsvícený skleněný strop, který vznikl ve spolupráci s mistrem pařížského art-deca, sklářem a designérem Maxem Ingrandem.

autor: Adam Štěch
Spustit audio

Související