Stanislav Vodička: Čas šumí

10. říjen 2010

Básnivý prozaik a umělecký knihař z Vysočiny Stanislav Vodička (1910–1982) patřil k nenápadným autorům, kteří se nikdy nedrali do popředí a spíš zůstávali skryti ve své krajině v meditativní kontemplaci. Osudem se Vodičkovi stalo knihařské řemeslo, kterému se vyučil v rodných Rožďalovicích a které ho také „přiválo“ na Vysočinu, přesněji do Tasova, který uhranul jeho vnímavou duši a probudil v něm prozaika.

Údolí řeky Oslavy, básník Jakub Deml, knihařská dílna a magická krajina – to byl Vodičkův kout, skrze něhož se dotýkal vesmíru. A je příznačné pro životní příběh tohoto plachého autora skvostných lyrických miniatur, přírodních črt i vzpomínkových zápisků, že knižně debutoval až v roce 1979, tedy ve svých téměř sedmdesáti letech. Rozhlasový výbor z tvorby Stanislava Vodičky připravil Miloš Doležal.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.