Španělský festival La Película začíná. Nabídne drama, bláznivé komedie i animovanou poctu Buñuelovi

18. únor 2020

Psychologickým snímkem Matka režiséra Rodriga Sorogoyena dnes večer začíná 15. ročník festivalu španělských a latinskoamerických filmů La Película.

V Praze festival potrvá do 23. února, pak se postupně přesune do Brna, Ostravy a Hradce Králové.

Bláznivá komedie zvaná españolada, současné španělské experimentální filmy, ukázka z jihoamerické kinematografie i snímky zaměřené na Kubu – to je nabídka letošního ročníku festivalu La Película. V pražském kině Světozor ho 18. února zahájí loňský snímek Matka španělského režiséra Rodriga Sorogoyena. Právě on, herečka Marta Nieto a také dramaturg akce David Čeněk byli hosty vltavského ArtCafé.

Ztracený syn. Panikařící matka

Snímek Matka vypráví o ženě, jíž několikaminutový telefonát se synem, který se ocitl sám na pláži ve Francii, obrátí naruby celý svět. Původně devatenáctiminutový kraťas nominovaný ve své kategorii na Oscara rozpracoval režisér Sorogoyen do dvouhodinového dramatu s premiérou loni v listopadu.

Inspirací k natočení Matky byla autorovi reálná zkušenost jeho kamarádky. „Říkala mi, že jí volal malý syn, že je kdesi sám, že nevidí svého otce, který se o něj měl starat, a ona na půl minuty úplně zpanikařila,” řekl režisér v rozhovoru pro internetový magazín Go Film. „Nedopadlo to sice tak tragicky jako v mém filmu, přesto jsem v tom jejím příběhu viděl potenciál. Věděl jsem, že ten telefonát rozpracuji do patnácti minut a konverzace bude ještě dramatičtější.”

Nechybí ani Bolest a sláva

Do Prahy kromě Rodriga Sorogoyena a Marty Nieto, která v Matce ztvárnila hlavní roli, přijede i režisérka Mónica Rovira. Autorka se studijní zkušeností z FAMU tu uvede svůj experimentální film Vidět ženu, který je plný abstrakce a emocí. Netradiční bude i animovaný dokument Buñuel v želvím labyrintu, v němž jeho autor Salvador Simó rekonstruuje natáčení filmu Země bez chleba od Luise Buñuela.

Z filmu Buñuel v želvím labyrintu režiséra Salvadora Simó Busoma

Pohled na latinskoamerickou kinematografii, čítající na festivalu čtyři snímky, z poloviny obstará guatemalský režisér Jayro Bustamante, jehož Ixcanul byl před pěti lety oceněný na Berlinale. Dvěma snímky Marina a Kuba, osvobozené vzpomínky bude festival reflektovat osudy lidí, jejichž život ovlivnil komunistický režim panující na tomto karibském ostrově.

Chybět nebude ani film Bolest a sláva režiséra Pedra Almodóvara, jenž do hlavních rolí obsadil Penélope Cruz a Antonia Banderase. Časopis Time dílo s autorovými autobiografickými prvky zařadil mezi deset nejlepších filmů roku 2019. Snímek se také dostal do užšího výběru nominací na Oscara v kategorii mezinárodní hraný film.

Poslechněte si celý rozhovor v kompletním záznamu z ArtCafé. Kromě informací o festivalu La Película můžete nahlédnout do aktuálního žebříčku world music, kterým vás provedl hudební dramaturg Petr Dorůžka. A v neposlední řadě se přihlásil Petr Šmíd se svým pravidelným příspěvkem ze světa literatury.

Spustit audio

Související